Centrul Național De Informare Și Promovare Turistică Câmpina reia șirul tururilor ghidate pietonale, adresate în egală măsură comunității locale și vizitatorilor. Așa cum vă obișnuisem în 2019, înainte de pandemie, în ultimul weekend al lunii ne întâlnim pentru a afla lucruri fascinante despre urbea noastră.

La final de martie vom reedita cu noi surprize turul-pilot de acum doi ani, explorând în spațiu și timp cele două elemente care dau identitate Câmpinei: VAMA și PETROLUL.Turul va începe cu o prezentare ilustrată despre rolul vămii – cea care a creat, practic, localitatea, în vremuri străvechi, și a făcut-o oraș în epoca modernă.

Plimbarea noastră prin oraș va atinge puncte-cheie legate de cele două elemente, care – dacă sunt combinate – fac Câmpina unică pe continent: singurul oraș vamal european dezvoltat datorită petrolului.

În încheiere, vom atinge o temă „caldă” discutată în agora locală: importanța rafinăriei „Steaua Română” pentru patrimoniul industrial românesc și pentru identitatea Câmpinei, și rolul posibil al clădirilor și utilajelor sale vechi, ca resursă pentru dezvoltare durabilă (inclusiv turistică).Va fi, totodată, o întâlnire în care identitățile și simbolurile urbei ne vor duce în domeniul sigilografiei și heraldicii – un bun început pentru demersul de concepție a unui brand turistic pentru Câmpina. 

Autor Petru Manta