Croația, una dintre cele mai frumoase țări europene, a ales o abordare diferită de a majorității statelor UE față de turism, în pandemie: granițe deschise tot timpul pentru călătorii din afara blocului comunitar, inclusiv din SUA – țara cea mai lovită de criza COVID, cu 28 de milioane de cazuri confirmate și aproape jumătate de milion de decese. De anul acesta, noi facilități s-au adăugat pentru turiștii care ajung în Croația, în special pentru cei care vor să petreacă acolo o perioadă mai lungă de timp, scrie CNN.

Turismul ”clasic” a fost anulat de pandemie. Încercând să caute soluții pentru a salva afacerile din domeniu, Croația mizează acum pe „nomazii digitali”, cei care lucrează încă din primăvara anului trecut de acasă, la laptop, și pe care nimic nu-i împiedică să lucreze, la fel de bine, din orice loc de pe glob.

Autoritățile au anunțat că emit, de la 1 ianuarie 2021, permise de ședere de un an pentru cei care vor să lucreze ”remote” din Croația, chiar dacă nu provind din state UE – cu condiția să nu aibă nevoie de viză turistică (Rusia și Ucraina au, de exemplu). În plus, croații nu cer, la intrarea pe teritoriul lor, chiar dacă vii din așa-numita ”zonă galbenă”, și test COVID negativ, și carantină, ci una din ele, la alegere.

Ideea croată, venită de la un olandez

Ideea acordării ”rezidenței” de un an nu e nouă; a fost aplicată deja în Bermude, prin programul ”Work from Bermuda”, care a atras lucrătorii în online din SUA. Pe același model, Republica Cehă, Mexic și Portugalia au introdus vize în ultimii ani pentru freelanceri, iar în septembrie, o țară baltică, Estonia, a anunțat aceeași intenție. Înapoi în Croația, ”nomazii” digitali au început să sosească la scurt timp după ce au fost anunțate noile facilități.

Permisul de ședere de un an a fost introdus în Croația la sugestia unui întreprinzător olandez care s-a mutat acolo în 2006. În iulie anul trecut, Jan de Jong a postat pe LinkedIn o scrisoare deschisă adresată premierului croat, Andrej Plenković, în care atrăgea atenția asupra beneficiilor găzduirii ”nomazilor digitali”.

Plenković a văzut scrisoarea, s-a consultat cu de Jong, iar ca urmare, în decembrie, Croația modifica legea imigrației, pentru a putea acorda aceste ”pass-uri”. Croația e o țară sigură, iar stilul de viață mediteraneean atrage mulți nomazi digitali. Climatul e minunat, peisajele sunt fantastice, iar Croația are peste 1.000 de insule! Cu cât mai mulți oameni vin, cu atât mai repede își revine și turismul local și așa, toată lumea câștigă.