Capitala Portugaliei nu este la fel de faimoasă ca orașe precum Londra, Paris, Veneția sau Barcelona, care i-au luat-o cu zeci de ani înainte ca popularitate, însă pe măsură ce vacanțele în locuri mai puțin cunoscute au luat amploare, farmecul Lisabonei a fost savurat de tot mai mulți turiști. Nimeni, inclusiv călătorii cu experiență, nu s-a întors din Portugalia fără să fi fost impresionat și pentru mulți dintre ei Lisabona a urcat direct pe primul loc în topul preferințelor.

Lisabona este un oraș întins pe șapte coline care merită efortul de a fi urcate una câte una. De sus, din miradouros (punctele amenajate din care se vede până departe, în zare), puteți admira panoramele deosebite și veți obține niște fotografii excelente. Atenție – aproape toate trotuarele sunt pavate cu macadam. Este bine să aveți niște pantofi sport confortabili, cu talpă destul de groasă.

vedere din Miradouro de São Pedro de Alcântara

vedere din Miradouro de São Pedro de Alcântara

Orașul a fost aproape distrus în urma cutremurului din 1755, care a fost urmat de un tsunami și mai multe incendii. Dezastrul a avut loc în ziua unei mari sărbători catolice, 1 noiembrie. Mulți oameni se aflau în biserici, la slujbă, și și-au pierdut viața în urma panicii și confuziei. Totul a fost reconstruit aproape de la zero și nu prea mai există clădiri din perioada anterioară. Pe acestea le putem găsi, totuși, în cartierul Alfama, suit pe una din coline. Alfama a fost construit de mauri în perioada de dominație a peninsulei iberice. Aici, pe străzile înguste și întortocheate, putem admira case micuțe cu puternice influențe arhitecturale din lumea arabă.

Ipostaze din Alfama

 

Culori din Alfama

De neratat în Lisabona

1. O plimbare cu tramvaiul 28.
Mic și galben, de modă veche, tramvaiul 28 are un traseu foarte interesant prin partea veche a orașului. Este o modalitate excelentă de a ajunge în diverse puncte de interes (cum ar fi castelul São Jorge sau Catedrala) fără a urca prea mult pe jos.

Tramvaiul 28

2. Pastel de nata

Aceasta este una dintre prăjiturile-emblemă ale orașului. A fost concepută de călugării de la mănăstirea Jeronimos, din cartierul Belém, în secolul XVIII. În acest cartier s-a înființat și prima patiserie care a produs pe scară largă Pastel de nata. Patiseria se află și în ziua de azi în același loc. Totuși, sunt multe alte localuri în oraș care prepară această tartă într-o manieră delicioasă.

3. Feira da Ladra

Dacă sunteți fani ai antichităților și chilipirurilor, nu ratați târgul de lângă stația de metrou Santa Apolônia în diminețile de marți sau sâmbătă. Deși mai nou este invadat de vânzători de „chinezării”, cu puțină răbdare puteți găsi lucruri interesante în partea de anticariat: bijuterii, mobilă, discuri de vinil și multe altele.

prin Feira da Ladra

 

Feira da Ladra

4. Zona Parque das Nações

Este o zonă modernă a orașului, unde au fost ridicate diverse construcții interesante cu ocazia Expoziției Mondiale din 1998. Vă puteți plimba, printre altele, pe aleea mărginită de steagurile statelor lumii. Aici se află și Oceanariul, care nu trebuie ratat, fiind cel mai mare din Europa după cel din Valencia.

Zona Parque das Nações

5. Excursii în apropiere

Călătorind cu trenul maxim o jumătate de oră puteți vizita Estoril – unde se află un faimos cazino construit în 1916, loc pentru numeroase comploturi în timpul celui de-al doilea război mondial – și, puțin mai departe, Cascais, un orășel cochet pe malul Atlanticului. Dacă tot sunteți aici, mergeți și în Parcul natural Sintra-Cascais, la Cabo da Roca – cel mai vestic punct al Europei continentale, scăldat de apele oceanului.

Orice ați decide să vizitați, aveți nevoie de cel puțin 4-5 zile ca să gustați cu adevărat farmecul Lisabonei, această perlă a vestului Europei.

Articol de Daniela Mitache