Da, poate suna nebunește pentru mulți dintre noi. Trăim într-o lume în care totul se întâmplă extrem de repede. Câteodată nici nu reușim să terminăm ceva de făcut că apare altceva și tot așa. Nu e nicio surpriză pentru nimeni că orice întârziere cauzată de trafic, (fie el rutier, feroviar, aerian), ne testează aproape fiecare nerv. Într-o astfel de lume, în care viteza este esențială, Mocănița reușește să atragă turiștii, (nu numai din România, cât și din străinătate). Cum este posibil?

Toate trenurile care circulă pe liniile înguste sunt denumite generic “Mocănița”. În România, în prezent, există o singură mocăniță complet funcțională, pe traseul Vișeu de Sus, pe Valea Vaserului, în Maramureș. În trecut, mocănițele erau mai numeroase și erau folosite pentru a transporta pasageri și mărfuri.

Începând cu anul 2000 circulă regulat pe Valea Vaserului trenuri cu abur pentru turişti. Sezonul începe primăvara şi se sfârşeşte toamna. Trenurile turistice urcă până la staţia Paltin (km 21,6), aproximativ două ore depărtare de Vişeu de Sus, acolo unde există un loc pentru popas. Până la întoarcerea trenului, în Paltin, turiştii pot să îşi petreacă puţin timp în natură, să facă un picnic sau să admire panorama de pe platforma amplasată pe stânca din apropiere. Mâncarea servită la restaurantul din Paltin, nu chiar așa diversificată cum se laudă cei de pe site, dar cafeaua este decentă. De asemenea, pe durata popasului, cei interesați pot lua lecții de dans tradițional.

Parcă nu mai sună așa rău o călătorie lentă… dacă te-ai plimbat cu Mocănița lasa-ne un comentariu în care să ne povestești experiența ta.

Autor: Bianca Ioana Tănase