Indiferent de anotimp, când mergem pe munte trebuie să plecăm la drum cu echipamentul adecvat şi să verificăm întotdeauna prognoza meteo, ca să nu avem surprize neplăcute.

Salvamontiştii ne recomandă ca indiferent de perioada aleasă pentru drumeţie, să nu mergem singuri pe munte, ci în grup de cel puţin trei persoane. Nu trebuie să fumăm sau să consumăm alcool, trebuie să facem pauze de odihnă în care să nu uităm să ne hidratăm.

La primele semne de deshidratare, care se manifestă de regulă prin apariţia crampelor musculare, trebuie să încetinim viteza, dar să nu ne oprim. În pauzele mai lungi este bine să consumăm alimente dulci: miere, glucoză etc.

De asemenea, indiferent de perioada aleasă pentru traseu, trebuie să avem o trusă medicală pentru urgenţe şi un telefon mobil încărcat, ca să putem cere ajutor în caz de accidentare sau dacă ne rătăcim.

Sfaturi pentru traseele pe timp de iarnă

Dacă plecăm în drumeţie iarna, trebuie să ţinem cont de câteva lucruri importante. Pe lângă echipamentul adecvat, trebuie să avem la noi alimente mai grase şi foarte dulci, băuturi calde şi bine îndulcite.

Pe vreme vrea, de exemplu pe viscol, dacă nu putem sta la adăpost, trebuie să ne deplasăm în grup compact şi să ne interesăm dacă pe traseul nostru există vreun risc de avalanşă.

Sfaturi pentru trasee de vară

Drumeţii care vor să facă un traseu de câteva zile într-o lună de vară trebuie să aibă mare grijă ce echipament aleg şi să nu se lase păcăliţi de vremea caldă de afară.

Nu trebuie să plecăm pe munte fără un rucsac în care să avem: ciorapi de lână şi de bumbac, hanorac, mănuşi şi căciulă, dar şi pălărie sau şapcă de soare, tricou de bumbac, pantaloni scurţi, pulover, pelerină de ploaie şi jachetă. Desigur, nu trebuie să mergem în tenişi sau în pantofi sport, ci în bocanci speciali de munte, dar e bine să avem la noi şi o pereche de pantofi de schimb.

Ca gustări putem lua biscuiţi, fructe uscate, ciocolată, alune şi neapărat un litru de apă cel puţin pentru fiecare persoană.