Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, inclus în topul celor mai spectaculoase locuri de cazare sculptate în gheaţă

Aşezări sezoniere, hotelurile construite din gheaţă primesc oaspeţi numai câteva luni pe an, dar interesul turiştilor pentru o astfel de experienţă convinge tot mai mulţi întreprinzători să devină proprietari peste sate, complexuri sau castele realizate în întregime din zăpadă şi gheaţă.

Prestigiosul ghid de călătorii Fodor’s a realizat un top zece al celor mai frumoase locuri de cazare sculptate în gheaţă din toată lumea, destinaţii recomandate de editorii publicaţiei online pentru vacanţele din sezonul rece.

1. Kakslauttanen, Finlanda

Prima poziţie i-a revenit satului Kakslauttanen, aşezare turistică din staţiunea finlandeză Saariselka, unde cazarea se face în igluuri construite din sticlă sau din zăpadă, la alegere. O galerie de artă care găzduieşte sculpturi din gheaţă create de artişti locali este pusă la dispoziţia turiştilor, iar doritorii îşi pot încerca abilităţile creative sau chiar îşi pot decora iglu-ul rezervat cu o operă de artă comandată pe loc. De asemenea, copiii pot vizitaproprietatea lui Moş Crăciun, unde sunt serviţi cu ciocolată caldă, biscuiţi cu ghimbir şi se pot plimba cu sania trasă de reni.

Perioada: decembrie-aprilie

2. Snow Village, Montreal, Canada

Complexul Snow Village din Montreal, Canada, s-a clasat pe locul secund în topul Fodor’s. Toate facilităţile din sătucul canadian, de la apartamentele de lux până la spa-ul din dotare, sunt construite din gheaţă. Restaurantul polar satisface şi cele mai pretenţioase gusturi, iar petrecăreţii se încălzesc în barurile „reci“ cu băuturi fierbinţi şi licori cu multe grade. Nu în ultimul rând, turiştii pot viziona filme sau spectacole de stand-up comedy în domul botezat Ice-Breaker (Spărgătorul de gheaţă).

Perioada: 17 ianuarie – 23 martie 2014

3. Hotelul de gheaţă, Bâlea Lac, România

Hotelul de la Bâlea Lac figurează anul acesta pe poziţia a treia în clasament, iar editorii publicaţiei descriu laudativ hotelul din munţii Făgăraş. „Adăpostit într-o vale înconjurată de munţi, ridicat în apropierea unui lac glaciar, Hotelul de Gheaţă este probabil cea mai în vogă destinaţie de acest gen. Oaspeţii se pot caza în camerele hotelului sau pot opta pentru unul din igluu-rile din apropiere. După ce se încălzesc în apropierea unui foc de tabără, vizitatorii se pot delecta cu feluri de mâncare tradiţionale la restaurantul Cabanei Bâlea Lac. Parcul de iarnă deschis lângă hotel le oferă turiştilor posibilitatea să participe la concursuri de făcut oameni de zăpadă, să joace bowling pe gheaţă, să schieze, să facă snowboarding sau să încingă bătăi cu bulgări de zăpadă.“

Perioada: se deschide la 25 decembrie 2013

4.Snow Village, Finlanda

Complexul turistic Snow Village din Kittilä, în Finlanda, îşi uimeşte vizitatorii cu tunelurile săpate în gheaţă, luminate cu becuri colorate şi cu pereţii împodobiţi cu sculpturi. Printre distracţiile puse la dispoziţie se numără plimbările cu sanii trase de câini husky, un safari pe întinderi albe la lumina lunii, participarea la o ceremonie în stil lapon sau curse cu kartul pe gheaţă.

Perioada: 10 decembrie 2013-6 aprilie 2014

5. Ice Hotel, Kiruna, Suedia

Una dintre cele mai cunoscute hoteluri de gheaţă din lume, Ice Hotel este construit în apropierea localităţii suedeze Kiruna din blocuri de gheaţă scoase din râul Torne. O expoziţie permanentă de fotografie le prezintă turiştilor etapele de construcţie ale hotelului, iar la restaurant li se aduc felurile de mâncare comandate pe tăvi din gheaţă.

Perioada: Ice Hotel se numără printre puţinele construcţii de gheaţă deschise tot timpul anului

6. Castelul de gheaţă din Kemi, Finlanda

Apreciat pentru arhitectura deosebită, castelul din Kemi a fost construit anul acesta a 19-a oară. De fiecare dată, castelul are un design diferit şi este ridicat în doar şase săptămâni. Hotelul are 21 de camere, un restaurant cu mese construite din gheaţă şi o capelă unde se oficiază căsătorii şi botezuri.

Perioada: 25 ianuarie – 1 aprilie 2014 

7. Hotel de Glace, Quebec, Canada

Localizat la câteva minute de mers cu maşina de Quebec, hotelul îngheţat din Canada are 44 de camere şi se laudă cu o expoziţie superbă de sculpturi în zăpadă. Turiştii se pot relaxa pe canapelele din gheaţă acoperite cu blănuri călduroase sau pot învăţa să sculpteze singuri pahare din gheaţă în care să le fie turnate băuturile comandate. Pentru oaspeţii cu dare de mână, Hotel de Glace pune la dispoziţie un apartament de lux cu şemineu şi spa privat.

Perioada: 5 ianuarie – 23 martie 2014

8. Snow Hotel, Kirkenes, Norvegia

Fiecare apartament de la Snow Hotel este decorat cu sculpturi realizate din gheaţă şi zăpadă. Oaspeţii se pot juca împreună cu renii sau câinii husky găzduiţi de ferma hotelului şi au ocazia să meargă la pescuit de crab regal roşu în apele îngheţate din zonă.

Perioada: 20 decembrie 2013- 20 aprilie 2014

9. Sorrisniva Igloo Hotel, Alta, Norvegia

Turiştii sunt cazaţi în igluuri de lux sau pot dormi într-un lavvo, un cort specific populaţiei Sami. Cei care aleg să facă o excursie de o zi cu snowmobilul prin munţi, ocazia perfectă pentru a descoperi locuri de basm, ajung să-şi petreacă seara în sauna complexului pentru a se încălzi.

Perioada: 6 ianuarie – 15 aprilie 2014

10. Eskimo Village, Slovenia

În Satul Eskimos din Slovenia se ajunge cu telecabina şi după un drum scurt prin zăpadă. Printre activităţile puse la dispoziţia oaspeţilor se numără şi snowbikingul, care presupune cobrârea unor pante pe biciclete dotate cu schiuri în loc de roţi. După o zi obositoare petrecută pe pârtie, turiştii se odihnesc în paturile făcute din zăpadă tasată, acoperite cu piei de oaie.

Perioada: se deschide la mijlocul lui decembrie

Maria Stefan

Recent Posts

Știați că, în 1953, Timișoara era singurul oraș din Europa cu trei teatre de stat în limbi diferite?

În 1953, Timișoara devenea singurul oraș din Europa cu trei teatre de stat în limbi…

o zi ago

Vila din Sinaia a prințului Paul, vândută de ANAF după două licitații eșuate

După două licitații eșuate, Fiscul a reușit în cele din urmă să vândă vila de…

2 zile ago

Povestea inedită a monedelor americane de aur din anul 1933, devenite obiecte de colecție de mare valoare

Realizate pe baza unui model creat de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens, monedele cunoscute sub denumirea…

2 zile ago

Un șantier descoperit la Pompeii dezvăluie cum construiau romanii / FOTO

Arheologii italieni au dezgropat la Pompeii un șantier antic, care oferă mai multe informații asupra…

3 zile ago

Buna Vestire, în tradiția populară: momentul trezirii vegetației

Buna Vestire sau popular Blagoveștenia este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil…

3 zile ago

Două muzee din București se vor redeschide începând din aprilie

Începând de miercuri, 3 aprilie 2024, se vor redeschide cele două muzee ale Muzeului Municipiului…

3 zile ago