Un canion peruvian aflat în valea sacră a incașilor din Peru, la mare altitudine și cu acces anevoios, este plin cu bazine de forme geometrice neregulate, cu apă sărată. De altfel, sarea este extrasă de aici încă de pe vremea imperiul incaș. 

Saline se află în apropiere de micul oraș Maras, de la care și-au luat și numele, la 40 de kilometri de Cusco. Sunt între 3.000 și 5.000 de lacuri sărate, aflate în proprietatea unor familii din zonă, unele dintre ele fiind neutilizate.

Aceste lacuri pline se sare, dispuse ca niște trepte inegale, oferă o priveliște spectaculoasă, devenind unul din principalele puncte turistice din Peru.

,

Încă de pe vremea incașilor sarea a fost obținută prin evaporarea apei sărate venită printr-un curent de apă subterană care este direcționat de o rețea de canale ce trece pe sub vechile lacuri.

Cele mai multe lacuri au aproximativ 4 metri pătrați și adâncimea de 30 de centimetri. Altitudinea acestor lacuri terasate scade ușor, astfel încât apa trece prin fiecare dintre ele.

Când apa începe să se evapore sub acțiunea căldurii solare și sarea formează cristale pe pereții bazinului, proprietarul oprește trecerea apei, astfel încât cea existentă să se evapore complet, după care sarea se ia în forma în care se afla, se ambalează și se vinde.

După extragere, apa sărată este lăsată din nou să curgă în bazin.