Faimosul arhitect francez Jean Nouvel a dezvaluit planurile conceptuale pentru un nou hotel special, care va fi construit in desertul din Arabia Saudita, langa Al Ula.

Schitele sunt inspirate de nabateeni, civilizatia antica care a construit morminte taiate in stanca in Hegra, dar si Petra, din Iordania moderna. Hegra a fost primul loc din Arabia Saudita inclus pe lista UNESCO a siturilor Patrimoniului Mondial.

La fel ca celelalte proiecte ale arhitectului, viitorul ansamblu arhitectural, numit Sharaan, se inspira din mediul inconjurator, iar hotelul va fi taiat in stancile din rezervatia naturala cu acelasi nume.

“Proiectul nostru nu ar trebui sa puna in pericol ceea ce umanitatea si timpul au consacrat”, a spus Nouvel. “Trebuie sa celebreze desenele si geniul nabetilor fara sa-i caricaturizeze. Acest act de creatie devine un adevarat act cultural”, a mai afirmat francezul. Statiunea va fi proiectata avand in vedere durabilitatea si respectul cultural, iar arhitectul spera sa amestece trecutul si prezentul in armonie cu spatiul natural.

40 de apartamente si trei vile sculptate in stanca

“Al Ula este un muzeu”, crede Nouvel. “Fiecare wadi si escarpa, fiecare intindere de nisip si contur stancos, fiecare sit geologic si arheologic merita cea mai mare atentie. Este vital sa-i pastram tot caracterul distinctiv si atractivitatea, care se bazeaza in mare parte pe caracterul sau indepartat si ocazional arhaic”, a mai dezvaluit francezul.

Locatia va avea 40 de apartamente si trei vile sculptate in stanca, cu balcoane private, avand vedere la peisajul desertic. Camerele vor fi aranjate in jurul unui ax lung de 80 m, iar intrarea hotelului va fi taiata in forma circulara. Proiectul statiunii Nouvel din Al Ula se asteapta sa fie finalizat pana in 2024.

Firma de arhitectura a lui Nouvel si-a pus amprenta asupra Orientului Mijlociu in ultimii ani, cu realizari mult laudate, inclusiv Luvru Abu Dhabi, cu cupola deja iconica “ploaie de lumina” si Muzeul National din Qatar, din Doha, care este modelat dupa un trandafir al desertului, un grup de roci cristaline ce are forma unor flori inflorite.