Vă propunem traseu verde din Insula de Sud, Noua Zeelandă, urmând cursul unui râu de culoarea jadului, cu păduri de fag care mărginesc plaje în susul cascadelor.

Grand Traverse este un traseu care se poate parcurge pe jos în cinci zile și care traversează The Divide, un lanț muntos din extremitatea sudică a Insulei de Sud, Noua Zeelandă, unde pădurile tropicale ale Fiordland fac loc piscurilor acoperite de zăpadă și pădurilor de foioase ale Alpilor Sudici.

Traseul începe din Greenstone, la vest de lacul Wakatipu, traversează valea râului Greenstone, care și-a căpătat numele după apele de culoarea jadului – o piatră apreciată de maori și folosită la confecționarea armelor, uneltelor și ornamentelor. Valea se îngustează, transformându-se într-un defileu, în vârful căruia se ivește cabana Greenstone, la poalele Tooth Peak.

După ce ați traversat The Divide, ajungeți pe malul lacului cu ape reci Howden. Apoi traseul începe să urce, înaintând, în final, în linie dreaptă deasupra unei păduri pestrițe de fag, colorată în diverse nuanțe de verde, care coboară ușor înspre Hollyford Valley. Numai țipătul ascuțit al păsărilor kea (papagali de munte) rupe tăcerea, penele roșii ale aripilor strălucindu-le când planează purtate de vânt.

Faceți un popas la cascada Earland, lăsând stropii reci de apă să vă ude obrajii. Dincolo de cabana Mackenzie veți traversa Hollyford Face, cu izvoare și tufe de in de munte. Următoarea destinație este șaua Harris (1277 de metri), de unde, dacă este senin, puteți vedea lacul Harris. Deja  auziți apa prăvălindu-se la cascada Routeburn, iar mai jos se află adăpostul Routeburn.

Bine de știut:

Oricând între mijlocul lui noiembrie și martie. Pentru a admira cele mai frumoase privelitși având cer senin, mergeți între februarie și martie, iar pentru flori, în noiembrie.

Durata călătoriei este de 72 km. Majoritatea călătorilor parcurg traseul în cinci zile.

Trebuie să vă rezervați cazarea în avans, cabanele având capacitate limitată; campingul este permis doar în unele locuri. Luați o tigaie și alimente, precum și un sac de dormit subțire. Veți primi saltele.

Stabiliți-vă baza la Te Anau, pe malul estic al lacului. Personalul biroului Departamentului pentru Protecția Mediului este foarte amabil și puteți să vă aranjați ușor călătoria, întrucât majoritatea companiilor de transport au o reprezentanță aici.

Atracțiile zonei

Lacul Howden, pe al cărui mal sudic se află o cabană, este un loc minunat pentru prânz și o baie. Dar aveți grijă: apa este foarte rece. Din cabană puteți privi înspre Hollyford Valley, dincolo de coronamentul pădurii de fagi.

Când ajungi la șaua Harris, urcați Conical Hill, pentru a admira minunata priveliște a munților Darran. Depresiunea are două refugii în care vă puteți adăposti dacă vine viscolul sau o furtună.

Printre speciile de păsări pe care le veți vedea se numără Kea (neastâmpărații papagali de munte care fură șireturi sau se vâră în rucsacurile călătorilor), călifarul pe bancurile râurilor Rees și Dart, Anthornis melanura și tui, care umplu pădurile cu trilurile lor.