Aproximativ 1.500 de fragmente de fildeș, încrustate în trecut în plăci decorative și datând din epoca fierului, au fost dezvăluite luni la Ierusalim de arheologi israelieni, aceasta fiind prima astfel de descoperire realizată în Orașul Sfânt.

Decorate cu rozete, flori de lotus și figuri geometrice, micile fragmente de fildeș au fost găsite în ruinele unei clădiri datând din secolul al VIII-lea sau al VII-lea î.Hr., foarte aproape de Orașul Vechi, în Ierusalimul de Est, zonă ocupată apoi anexată de Israel, relatează Agerpres.

Foto: Facebook / Israel Antiquities Authority

„Clădirea impresionantă din care au fost dezgropate piesele de fildeș a fost distrusă de un mare incendiu… iar fragmentele au fost descoperite rupte în bucăți mici și arse”, a anunțat Autoritatea pentru Antichități din Israel.

Aceste fragmente provin din mobilier din lemn cu decorațiuni bogate, folosit de locuitorii înstăriți, probabil responsabili locali sau preoți.

Foto: Facebook / Israel Antiquities Authority

„Am găsit aproximativ 1.500 de bucăți de fildeș, fragmente sparte și mici, de diferite dimensiuni și în diferite stări. (…) Este vorba despre o colecție mare, iar când am restaurat-o am descoperit un număr infinit de modele”, a declarat pentru arheologul israelian Reli Avisar.

„Asemenea obiecte sunt de obicei descoperite în palatele regale, așa că aceasta demonstrează marea bogăție și prosperitatea locului”, a afirmat Reli Avisar.

Foto: Facebook / Israel Antiquities Authority

Foto: Facebook / Israel Antiquities Authority