Faraonul Tutankhamon purta sandale ortopedice, special concepute pentru a ascunde faptul că suferea de o malformaţie congenitală a picioarelor, se afirmă într-un studiu dedicat articolelor de încălţăminte purtate de faraonii egipteni.

Publicat în volumul “Tutankhamun’s Footwear: Studies of Ancient Egyptian Footwear”, acest studiu reprezintă prima analiză detaliată majoră a articolelor de încălţăminte vechi de 3.300 de ani . Mormântul şi mumia lui Tutankhamon au fost descoperite de Howard Carter în 1922.

Deşi mumia acestui faraon a fost analizată de mai multe ori cu ajutorul razelor X, abia recent, graţie unui studiu genetic major, efectuat pe mai mulţi membri din familia lui Tutankhamon, cercetătorii au descoperit că acesta avea anumite malformaţii la nivelul picioarelor.

În afară de o afecţiune a oaselor picioarelor de care suferea, numită maladia Kohler II, faraonul Tutankhamon avea picioarele grav deformate, astfel încât era nevoit să se deplaseze cu ajutorul unui baston.

Celui de-al doilea deget de la piciorul drept al faraonului îi lipsea osul mijlociu, fiind astfel mai scurt, iar laba piciorului stâng era îndoită înspre interior, faraonul călcând pe gleznă, nu pe talpă.

Această afecţiune a piciorului necesită încălţăminte special fabricată. Cu ajutorul unor cureluşe din piele, piciorul faraonului era menţinut în poziţia corectă, pentru ca acesta să nu se deplaseze târându-şi piciorul bolnav.

Trei perechi de încălţăminte descoperite în mormântul faraonului Tutankhamon aveau curele orizontale sub degetele de la picioare. Una dintre perechi conţinea cordoane semicirculare ataşate pe o latură a sandalei.

Peste 80 de perechi de încălţăminte de diferite mărimi şi culori au fost îngropate împreună cu mumia lui Tutankhamon. Potrivit arheologilor, sandalele faraonului egiptean erau intens colorate, decorate cu desene elaborate şi ornamentate cu aur.

Autorii studiului consideră, însă, că este puţin probabil ca cele mai spectaculoase dintre aceste sandale să fi atins pământul, deoarece faraonul Tutankhamon era transportat pe braţe de sclavi atunci când le purta în faţa supuşilor.

În schimb, cele mai simple dintre sandalele faraonului, fabricate din frunze de palmier, iarbă şi papirus, erau mult mai importante.

Potrivit arheologilor, sandalele de mărimi mici au fost purtate de Tutankhamon pe când avea 10 ani, vârsta la care a devenit rege, în anul 1333 î.Hr., iar cele mai mari dintre acestea au fost purtate cu puţin timp înaintea morţii sale, la vârsta de 19 ani.