Asociația Turism Istoric organizează, în perioada 09 septembrie – 01 octombrie 2023, prima ediție a proiectului cultural „La pas prin Sectorul 2”. Proiectul este adresat celor care doresc să descopere istoria și arhitectura Capitalei și este realizat cu susţinerea financiară a Primăriei Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti.

Pe parcursul a patru săptămâni, în fiecare weekend, cei interesați sunt invitați să participe la tururi ghidate gratuite despre patrimoniu, cultură, arhitectură și istorie. Vor fi 8 tururi ghidate, pe 4 trasee diferite – mai exact câte 2 tururi per traseu.

Cele 8 tururi vor începe în data de 09 Septembrie și se vor derula, câte unul, aproape în fiecare zi de weekend, conform calendarului afișat mai jos, până în 01 Octombrie, inclusiv. Tururile vor începe la ora 10:30, de la punctul de întâlnire stabilit pentru fiecare traseu în parte. Informații utile regăsiți în descrierile fiecărui traseu în parte.

Cele patru trasee vor aborda zone diferite din Sectorul 2 al Bucureștiului: 

  • Zona Obor – o plimbare prin Târgul Moșilor și Oborul de vite de odinioară; 
  • Pe urmele lui Mircea Eliade – povești din mahalaua Mântuleasa; 
  • Bucureștiul minorităților culturale – în căutarea farmecului Bucureștiului cosmopolit; 
  • Bucureștiul modernist – despre cum au încercat unii arhitecți să aducă noutățile de peste mări și țări și să le adapteze nevoilor societății românești de dinaintea instalării regimului comunist.

Fiecare traseu va avea un ghid dedicat, iar numărul maxim de participanți este de 60 de persoane, de aceea vă rugăm să vă înscrieți pe https://lapasprinsectorul2.turismistoric.ro/.

Calendarul tururilor:

Sep 09 – Pe urmele lui Mircea Eliade – punct de plecare intersecția str. Mântuleasa cu b-dul Carol I

Sep 10 – Arhitectură și modernism – punct de plecare Institutul Francez/ cinematograf Elvira Popescu

Sep 16 – Pe urmele lui Mircea Eliade – punct de plecare intersecția str. Mântuleasa cu b-dul Carol I

Sep 17 – Arhitectura si modernism – punct de plecare Institutul Francez/ cinematograf Elvira Popescu

Sep 23 – O plimbare prin Târgul Obor – punct de plecare Parcul Obor

Sep 24 – O plimbare prin Târgul Obor – punct de plecare Parcul Obor

Sep 30 – Bucureștiul minorităților – punct de plecare Parcul Timpului

Oct 01 – Bucureștiul minorităților – punct de plecare Parcul Timpului

Participarea la tururi este gratuită, dar pentru a preveni aglomerarea se va face pe baza unei înscrieri prealabile. Înscrierile se pot face pe https://lapasprinsectorul2.turismistoric.ro/, unde veți găsi detalii și informații despre fiecare traseu în parte – durată, obiective, ghizi etc.

„Acest material este publicat în cadrul proiectului, derulat de către Asociația Turism Istoric, cu susţinerea financiară a Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2023 în baza Ordonanței nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general”.

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti”.

Parteneri: Revista Historia, Editura Vremea, Filiala București a Ordinului Arhitecților din România