Ca buzoian prin naștere, am auzit de multor ori o absurditate enormă și total nejustificată: „Buzăul este în Moldova, nu?!” Mulți dintre români îi cataloghează pe buzoieni drept moldoveni, justificând că din cauza accentului, pe care în general buzoienii nu îl au. Alții consideră că poziției geografică plasează acest oraș în Moldova. Specialiștii afirmă că județul Buzău nu face și nu a făcut parte niciodată din regiunea istorică Moldova. 

Una dintre căutările internauților români pe Google face referire la orașul Buzău. Aceștia se întreabă dacă „Buzău este în Moldova”. Cel mai probabil, confuzia se face din cauza vecinității județului Buzău cu regiunea Moldova și al accentului moldav pe care-l au unii buzoieni.

Harta a Tarii Romanesti din vremea Cantacuzinilor

Există inclusiv o împărțire cel puțin naivă a Buzăului în două părți: până la McDonalds este în Țara Românească și de aici spre nord este Moldova. Nimic mai fals

Există numeroase dovezi care atestă că nici măcar parte din județ și nici orașul Buzău nu ar trebui considerate ca făcând parte din Moldova:

  • Dovezile istorice stau mărturie asupra faptului că granița de sud a provinciei istorice Moldova ține până la Focșani și Galați. Lucru punctat de altfel și în „Letopisețul Țării Moldovei” scris de Grigore Ureche;
  • Una dintre cele mai vechi dovezi ale aparteneței Buzăului la Țara Românească vine chiar din 1 mai 1359, când este înființată Mitropolia Țării Românești. Pentru a se înființa o mitropolie era nevoie de cel puțin două episcopii pe teritoriul țării respective. În Țara Românească la momentul 1359 erau două: episcopia de Râmnic (Vâlcea) și episcopia Buzăului. Astfel voievodul Nicolae Alexandru a primit de la Patriarhia de Constantinopol aprobarea să îl mute pe mitropolitul Iachint din Vicina, la Curtea de Argeș.
  • Mai mult, în hărțile istorice cu Principatul Moldovei se poate vedea că regiunea se întinde până în sudul județului Vrancea;
  • Dintotdeauna delimitarea dintre Muntenia şi Moldova a fost râul Milcov. În toate scrierile cronicarilor, inclusiv în cele ale lui Dimitrie Cantemir, a fost delimitată graniţa Moldovei până la Milcov. De altfel în celebra „Hora Unirii”, imnul unirii celor două Principate sub Alexandru Ioan Cuza, există un vers care face referire la acest râul/ graniță „Vin’ la Milcov cu grăbire/ Să-l secăm dintr-o sorbire, / Ca să treacă drumul mare/ Peste-a noastre vechi hotare (dintre Moldova și Tara Românească n.r.)
  • Acesta a adăugat: „Cred că zona de interferenţă din Moldova şi Muntenia aduce confuzii tocmai pentru că ţinutul Râmnicului deţinea în componenţa administrativ-teritorială localităţi atât din Vrancea, cât şi din Brăila, azi considerate localităţi moldovene”.

Buzău, al 18-a oraș ca mărime din România

Buzău este municipiul de reședință al județului cu același nume, Muntenia, România. Acesta avea 115.494 de locuitori la recensământul din anul 2011 și este al optsprezecelea oraș ca populație din România. Orașul se află pe malul drept al râului Buzău, în dreptul ieșirii acestuia dintre dealurile subcarpatice de curbură, într-o regiune cu climă temperată.