Potrivit Live Science, arheologii din Israel au descoperit o fortăreață veche de 3.200 de ani, care a fost construită de egipteni și canaaniți, inamicii israeliților și filistenilor din vremurile biblice.

Descoperire senzațională, veche de 3.200 de ani

Fortăreața a fost construită pentru a rezista expansiunii filistenilor în acea regiune. Astfel, această structură militară ce poartă numele de Fortăreața Galon, datează de la jumătatea secolului al XII-lea î. Hr., pe când se crede că trăia și vestitul Samson, personajul biblic, potrivit Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA).

Sursa foto: © Dafna Gazit și Emil Eljem / Israel Antiquities Authority

Această fortăreață este un indiciu al frământărilor sociale și militare într-o perioadă în care locuitorii din Canaam se aflau sub autoritate egipteană.

În Canaan au pătruns apoi israeliții și filistenii, în secolul al XII-lea î.Hr. Conform IAA, canaaniții și egiptenii au construit fortăreața în fața acestor amenințări.

Această fortăreață a fost descoperită de voluntari adolescenți care participau la săpături arheologice ale IAA, în apropiere de Kibbutz Galon, aflat la aproximativ 70 de kiometri sud de Ierusalim. Ruinele și piesele ceramice sunt, de altfel, remarcabile. Această fortăreață avea formă pătrată, cu latura de 18 metri, și era dotată cu turnuri de observație în fiecare dintre cele patru colțuri. Iar pragl de intrare este sculptat într-o stâncă care are 3 tone.

Când oamenii intrau în fortăreață, ar fi văzut și o curte interioară, pavată cu lespezi de piatră, iar în centru erau ridicate coloane de piatră. Mai mult, pe fiecare latură a fortului erau camere, unde au fost descoperite sute de vase ceramice, folosite ptrobabil în ritualuri religioase.

Fortăreața Galon
Fortăreața Galon
Conform arheologilor, nu este deloc surprinzător că fortăreața a fost construită în acele vremuri tulburi în care aveau loc ”dispute teritoriale violente”. Vechii israeliți se stabiliseră în așezări nefortificate în Munții Iudeii, regiunea centrală a Israelului Modern și Cisiordania. Atunci, filistenii s-au extins de-a lungul țărmului sudic al Mediateranei și în câmpiile aflate în apropiere de coastă, construind orașe mari precum Ashkelon, Ashod și Gat. Astfel, fortăreața se află chiar în mijlocul teritoriilor filistenilor și israeliților.

Filistenii erau probabil descendenți ai unor triburi din Pensinsula Iberică, Grecia și Sardinia, care au traversat Mediterana până în Levant, în urmă cu aproape 3000 de ani, relevă un studiu din revista Science Advances. Pe măsură ce filistenii au încercat să cucerească tot mai multe teritorii în Levant, s-au confruntat și cu canaaniții și egiptenii.

„Se pare că Fortăreaţa Galon a fost construită în cadrul unei tentative canaanite/egiptene de a rezista noii situaţii geopolitice din regiune”, conform celor doi arheologi. Fortăreaţa „a fost construită într-o locaţie strategică ce supraveghează drumul principal ce urmează cursul râului Guvrin, făcând legătura între zona de coastă şi câmpiile Iudeii”, au precizat arheologii Saar şi Weissbein.

La mijlocul secolului XII î.Hr., egiptenii au părăsit Canaanul, lăsându-i pe canaaniți să-și apere singuri teritoriul. Plecarea lor a condus la distrugerea orașelor canaanite, probabil, atacate de filisteni.