Un lac de aproape 40 de kilometri pătraţi din sud-vestul Turciei a atras atenţia oamenilor de ştiinţă pentru similitudinile sale cu craterul Jezero de pe Marte, unde a asolizat roverul Perseverance al NASA, relatează vineri EFE, potrivit Agerpres.

Cercetătorii cred că lacul Salda, din provincia turcă Burdur, are caracteristici minerale şi geologice similare cu craterul Jezero, potrivit agenţiei Anadolu.

“Salda este un laborator viu pentru dezvoltarea primelor forme de viaţă de pe Terra. Nu este posibil să găseşti au alt laborator similar în lume”, a declarat agenţiei Anadolu geologul Candan Gökçeoglu.

Cunoştinţele despre compoziţia minerală a lacului Salda ar putea ajuta la descifrarea misterului privind viaţa de pe suprafaţa Planetei Roşii.

“Există minerale hidromagnetice formate ca rezultat al activităţii bacteriilor pe Salda care s-au dezvoltat asemeni carbonaţilor minerali. S-au observat structuri similare şi în craterul Jazero”, a precizat Gökçeoglu.

Cercetătorii sunt de părere că craterul Jezero, cu o suprafaţă similară cu cea a lacului Salda, a fost un lac care a secat în urmă cu milioane de ani în urmă şi ar putea conserva în sedimentele sale argiloase molecule organice şi microbi.

Se aşteaptă ca roverul Perseverance, care a asolizat joi pe Marte, să transmită informaţii despre această planetă, despre sistemul solar şi despre posibilităţile de existenţă a vieţii în altă parte decât pe Pământ.