Dacă ți-a dat peste cap planurile din această vară sau n-ai reușit să îți iei concediu sau vrei să te bucuri de câteva zile de relaxare în această toamnă, însă nu știi unde să mergi, îți propunem cinci locuri din Romania, adică aproape de casa, în care poți profita din plin de liniște, peisaje de toamna magnifice și povești deosebite

1.Cimitirul Săpânța – singurul cimitir vesel din lume

E greu de crezut că poți să ieși dintr-un cimitir zâmbind, dar tocmai această experiență ți-o oferă Cimitirul de la Săpânța. Devenit un adevărat muzeu, Cimitirul Vesel datează din anul 1935 și constituie opera artistului, sculptorului, pictorului și poetului popular Ioan Stan Pătraș. Opera sa a fost continuată de ucenicul artistului, Dumitru Pop. Unicitatea cimitirului este dată de faptul că pe fiecare cruce vopsită în albastru sunt scrise versuri, multe amuzante, care descriu viața, ocupația, uneori și moravurile celui înmormântat. 

Cimitirul Vesel de la Săpânța se înscrie între marile valori ale culturii universale, iar la Simpozionul Monumentelor Funerare, care s-a ținut în Statele Unite ale Americii în 1998, a fost clasat primul din Europa și al doilea din lume după cel din Valea Regilor – Egipt.

2 Cascada 7 izvoare – cascada cu cea mai pură apă din lume

Este un loc în jurul căruia s-au creat numeroase povești, iar apa cascadei din Munții Bucegi a fost considerată miraculoasă și numită “Apa Nemuririi”, “Izvorul Nemuririi” sau “Izvorul Sacru.” 

 Potrivit specialistilor, apa acestei cascade indică zero bacterii , număr neîntalnit la nicio altă apa din lume. Descoperit în urmă cu 2.000 de ani, legendele locului spun că însusi zeul dacilor, Zamolxe, ar fi baut din această ,,apa vie”.Ca să ajungi la această cascadă parcurgi un traseu spectaculos și poți admira impresionatele Chei ale Zanoagei și ale Orzei sau pitorescul Lac Scropoasa.

3 Satul Viscri

Daca iubesti linistea, plimbarile prin natura si iti place sa redescoperi locuri noi, satul sasesc Viscri este locul ideal in care poti sa mergi in aceasta toamna. Aici poti evada din cotidian si te poti relaxa admirand peisajele pitoresti. Te poti caza intr-o casa saseasca, unde vei putea descoperi istoria pe viu. Un lucru important de remarcat este faptul ca toate pensiunile au denumirea satului: Viscri, urmat de numarul la care se afla.

Foto: Satul Viscri noaptea, Facebook/ Viscri

Daca-ti plac zonele linistite, simple, la poalele muntilor si incarcate de cultura, Viscri iti va oferi toate acestea. Insa, mai mult decat atat, satul este o adevarata comoara, si nu doar pentru povestile localnicilor, cat si pentru faptul ca aici si-a cumparat o casa insusi Printul Charles.

Si pentru ca natura capata o alta culoare toamna, aici o vei putea admira in toata splendoarea ei, te vei putea plimba cu bicicleta, vei putea incerca mancaruri traditionale si vei descoperi traditii din batrani care inca se pastreaza, asa cum ar fi tricotatul sosetelor din lana de care femeile din sat sunt foarte mandre.

4 Sibiu

Sibiul este unul dintre cele mai frumoase si mai apreciate orase ale Romaniei, situat chiar in inima tarii. La doar 37 de kilometri de statiunea Paltinis si la aproximativ 75 de kilometri de lacul glaciar Balea, Sibiul este un loc excelent in care sa iti petreci cateva zile, fie ca este vorba de un weekend, un city break sau un intreg concediu. Vei gasi aici, cu siguranta, ceva pe placul tau.

Daca te gandesti sa ajungi pe meleagurile in care colonistii sasi s-au asezat acum sute de ani si vrei sa descoperi in profunzime faimosul “oras cultural”, iata care sunt obiectivele turistice pe care le poti vizita: Turnul Sfatului, Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelica, Podul Minciunilor, Sistemul de fortificatii, Parcul Natural Dumbrava Sibiului, Piata Mare si Muzeul Locomotivelor cu Abur.

5. Sighisoara-unica cetate europeană locuită

Citadela Sighisoara a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Mondial al UNESCO încă din 1999, iar prima atestare documentară a acestui loc datează din anul 1280.

Prima impresie pe care ți-o lasă, prin Turnul cu Ceas, prin zidurile medievale și prin casele colorate e aceea că ai fost teleportat într-o poveste desprinsă din Evul Mediu. E greu de crezut, dar Sighișoara, astăzi atât de calmă. e una dintre cetățile în care, cu sute de ani în urmă, femei erau arse pe rug sub acuzația de vrăjitorie, tâlharilor li se tăia mâna, iar oamenii care nu respectau legea erau batjocoriți de către mulțime în Piața Centrală.