România are locuri frumoase care te îmbie să mergi să le vezi. Frumos ar fi ca locurile să rămână la fel si după plecarea ta, iar autoritățile să nu vadă doar profitul imediat din exploatarea lor. Sunt multe locuri pentru care țara noastră poate fi considerată o destinație de dorit atât pentru turiștii români, cât și pentru cei veniți din străinătate. Iată trei dintre aceste locuri despre care am putea spune că fac România unică!

Delta Dunării – o rezervație unică în lume

Delta Dunării se situează pe locul al treilea în lume ca și biodiversitate, după Marea Barieră de Corali și Insulele Galapagos. Mai mult, este considerată cea mai mare zonă de reconstrucție și renaturare ecologică din lume. În labirintul de insule, lacuri și păduri, în mijlocul unor peisaje rupte parcă din altă lume, vizitatorul își găsește liniștea și bucuria. Dintre toate speciile de păsări găsite aici, pelicanul a devenit simbolul Deltei Dunării și este strict protejat, după ce încă din 1955 a fost declarat “monument al naturii.”

Manastirea Voroneț și al ei albastru unic în lume

Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Nordul Moldovei, Voroneț, surprinde nu numai prin arhitectură, ci și prin pictura extraordinară ce a făcut-o celebră în toată lumea. Albastrul unic de pe pereții ei a ajuns subiect de poveste, iar istoricii o consideră a fi cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Renumită peste tot în lume, nuanța de albastru a devenit cunoscută chiar drept Albastru de Voroneț. Este cea mai rezistentă culoare și a făcut față incredibil de bine secolelor ce au trecut peste ea, intemperiilor și renovărilor. 

Ce e interesant e că, desi rețeta culorii nu mai este cunoscută de nimeni, tehnica folosită este bine știută. Meșterii au început lucrul la pictură atunci când pereții bisericii nu se uscaseră încă, alegând exact momentul optim când vopselurile vor fi fuzionat cel mai bine cu tencuiala. Mai sunt și alte mănăstiri din Nordul Moldovei care au beneficiat de acest albastru, dar culoarea e cu adevărat vie doar la Voroneț. Și asta pentru că aici meșterii au știut să o aplice pe peretele aflat la un anumit grad de umiditate.
 Mănăstirea Voroneț se află la doar 36 de kilometri de Suceava și la nici cinci kilometri de Gura Humorului și este locul unde legenda, credința și realitatea s-au unit într-un mod neobișnuit: primul preot și stareț al Bisericii a fost nimeni altul decât Daniil Sihastrul, un personaj cât se poate de real, descris apoi în literatură.

Cascada Bigăr – unică prin modul în care curge apa

Cascada Bigăr este una dintre cele mai frumoase cascade din România și e unică prin modul în care curge apa, dar și prin faptul că este pozitionată pe linia Paralelei 45.

Imaginile spectaculoase de la această cascadă au făcut înconjurul lumii, iar presa internațională a inclus-o în topuri ale celor mai frumoase cascade naturale din lume.

Mai este cunoscută și sub denumirea de Cascada Coronini, are apa bogată în calcar și e înconjurată de peisaje superbe.

Bonus : Viseu de Sus

Maramuresul va continua sa te uimeasca de fiecare data cand vei ajunge sa-l vizitezi. Dincolo de traditiile locului atat de bine conservate si de fascinantul grai maramuresan, totul aici este un adevarat spectacol. Propune-ti pentru urmatoarea vacanta ca destinatie Viseu de Sus. Micutul orasel este asezat pe Valea Vaserului, iar cel mai cunoscut si mai ravnit obiectiv din zona este Mocanita, batranul tren cu aburi care circula pe ecartament ingust.

Daca iubesti toamna si iti place sa privesti spectacolul de culoare pe care il ofera vegetatia de pe dealuri si munti, o plimbare cu Mocanita iti poate oferi peisaje de poveste. De-a lungul liniei ferate vei descoperi maluri abrupte care pornesc chiar de langa linie, paduri seculare sau stanci masive strabatute de tuneluri.

Tot aici, mai poti vizita Rezervatia Pietrosul Rodnei, Padurea Craiasa – Ocna Sugatag, Poiana cu narcise Tomnatec Sehleanu ori Stancariile Salhoi-Zambroslaviile.