Cele mai frumoase gări din Europa sunt mult mai mult decât niște simple stații de tren, sunt capodopere arhitecturale ce merită vizitate, chiar și dacă nu vrei neapărat să călătorești pe calea ferată. Iată care sunt unele dintre cele mai impresionante gări din Europa:

Chiar dacă la noi în țară experiențele pe calea ferată nu sunt întotdeauna cele mai plăcute, trenurile sunt unul dintre cele mai bune mijloace de transport în multe țări din Europa. Acestea vă pot duce dintr-o țară în alta în câteva ore, nu au aceleași restricții de bagaje ca aeroporturile și cu siguranță provoacă mai puțin stres decât conducerea propriei mașini. Deși s-ar putea să nu ne gândim de obicei la gări ca fiind obiectiv turistic, cele mai frumoase gări din Europa s-ar putea să te facă să te răzgândești în această privință.

Gara St. Pancras International – Londra

Aflată în topul celor mai frumoase gări din Europa și situată în nordul Londrei, St. Pancras International este o capodoperă din cărămidă roșie din secolul al XIX-lea. Trenurile care pleacă de aici vă pot duce oriunde în Europa. În plus, există și o mare varietate de magazine, restaurante și baruri. Stația găzduiește, de asemenea, cel mai mare bar de șampanie din Europa, St Pancras Champagne Bar de la Searcys, unde vă puteți bucura de mâncăruri delicioase și pur și simplu apăsați un buton pentru a primi șampanie. Dacă tu sau cineva din anturajul tău este fan Harry Potter, poți, de asemenea, să mergi la emblematica „Platform 9 ¾”, unde au fost filmate unele dintre filmele Harry Potter.

Antwerpen-Centraal Station – Belgia

Gara Antwerpen-Centraal este principala gară din Anvers, Belgia și e bogată în arhitectură Art Nouveau, bazându-se pe estetica liniilor curbe din formele naturale ale plantelor și florilor. Cunoscută și sub numele de Gara de Mijloc sau Catedrala Căilor Ferate, gara a fost construită de Leopold al II-lea, regele Belgiei din 1865 până în 1909, ca monument neo-baroc al epocii feroviare în 1905. Gara are 4 niveluri, 24 de peroane și peste 25 de servicii de călătorie cu trenul.

Sao Bento – Portugalia

Această gară, una dintre cele mai frumoase din Europa, a fost construită pe locul unei mănăstiri benedictine, în secolul al XVI-lea. Gara São Bento din orașul istoric Porto din Portugalia are istoria țării în zidurile sale – la propriu! Peste 20.000 de plăci ceramice magnifice cu sticlă azulejo descriu istoria Portugaliei, inclusiv regalitatea, războaiele și, desigur, istoria transporturilor. A fost nevoie de unsprezece ani pentru ca plăcile albastre și albe să fie amplasate de pictorul portughez Jorge Colaço și este o modalitate minunată pentru călători de a afla mai multe despre țara pe care o vizitează.

Gara Centrală din Helsinki

O altă gară frumoasă în stil Art Nouveau din Europa, Gara Centrală din Helsinki, este folosită de aproximativ 400.000 de oameni pe zi! Proiectată de celebrul arhitect american-finlandez Eliel Saarinen, clădirea este un reper monumental în capitala Finlandei și găzduiește chiar și un salon privat de așteptare pentru președintele Finlandei și oaspeții săi. Pe lângă stilul arhitectural impresionant, călătorii vor observa și cei patru mari „Oameni de piatră” de la intrarea gării care dețin felinare sferice și care pot fi văzuți și ca animații în reclamele finlandeze.

Gara Atocha Madrid, Spania

Deschisă în 1951, gara Atocha Madrid din Spania a avut peste 110 milioane de pasageri începând cu 2017. În timp ce această gară are o arhitectură exterioară cu adevărat frumoasă, este celebră în Europa pentru că are cea mai tare zonă de așteptare – o junglă! O junglă tropicală uriașă, cu un iaz cu broaște testoase și peste 7.000 de plante, Această gară este locul perfect pentru a astepta unul dintre numeroasele trenuri care sosesc si pleacă din această stație. De asemenea, asigurați-vă că vă faceți timp să priviți în sus, deoarece acoperișul este din sticlă și oțel și este o capodoperă în sine!

Gara Lyon – Paris

Una dintre cele șase linii de cale ferată principale din Paris, Gare de Lyon este una dintre cele mai aglomerate gări din Europa! Construită pentru Expoziția Mondială din 1900, stația oferă linii care pleacă spre orașe din toată Franța, dar are și trenuri către Italia, Spania și Elveția. Un exemplu clasic al arhitecturii vremii sale, turnul cu ceas notabil de la gară a fost construit în stil similar cu Big Ben de la Parlamentul Regatului Unit. Având o arhitectură atât de grandioasă, gara este cunoscută și pentru faptul că pasagerii se pot bucura și de o masă grozavă la faimosul „Le Train Bleu”, un restaurant considerat monument istoric, care oferă săli de mese ornamentate, decorate pentru a reprezenta orașele și regiunile Franței.

Liege-Guillemins din Belgia

Liege-Guillemins din Belgia reprezintă stilul modern de arhitectură prin excelență. Modernizată și îmbunătățită, această stație este un produs al arhitectului spaniol Santiago Calatrava. Gara Liege-Guillemins este o structură futuristă inundată de lumină din sticlă, oțel și beton. În fiecare zi, 500 de trenuri opresc în gară, care se află puțin în afara centrului orașului și este un nod important în rețeaua de mare viteză a Europei.

Gara Milano Centrale

Gara Milano Centrale din Milano, Italia, a fost deschisă în 1931 și este cea mai mare gară din Europa. Stația este un amestec de stiluri de arhitectură. Are un amestec eclectic care poate fi descris drept „asirian-lombar”, ceea ce înseamnă că gara are fațade cu colonade acoperite cu statuare și frize și arată mai mult ca un palat sau o operă regală decât o gară. În timp ce admiră amestecul de arhitectură, călătorii ar trebui să-și ia timp și să vadă monumentala Piazza Duca dAosta, chiar în fața gării.