Clădirile din centrul vechi al oraşului care au fost revendicate şi încă neatribuite au ajuns pradă boschetarilor şi hoţilor. Autorităţile, legate de mâini şi de picioare. Direcţia de Patrimoniu are doar trei angajaţi.

Jandarmii şi poliţiştii locali au zilnic de-a face cu hoarde de hoţi de materiale de construcţii şi de fier care devalizează opere unice de arhitectură. Direcţia de Patrimoniu şi Cultură din Brăila nu are decât trei angajaţi, dintre care doi inspectori şi un arhitect. Deşi a cerut în nenumărate rânduri Ministerului să îi deblocheze un post de jurist, instituţia nu a primit niciun răspuns.

~Un jurist ne-ar ajuta să îi acţionăm în instanţă pe aceia care devalizează clădirile monument şi care, proprietari fiind chiar, le pun la pământ pentru a folosi terenul. În aceste condiţii, suntem legaţi de mâini şi de picioare. Un post de jurist ar însemna o cheltuială lunară de maximum 1.000 de lei, iar un avocat ne costă 400, chiar 500 de lei pe instanţă, de două, chiar trei ori mai mult decât un jurist\”, a declarat Ana Hărăpescu, directorul instituţiei.

Din păcate sunt vizate clădiri care erau altădată mândria oraşului. Astfel din Hotelul Bristol a fost furat tot ce putea fi furat. Nu au scăpat în primul rând piesele metalice, lucrări rare care nu mai pot fi reproduse dar şi piese de mobilier masiv care au ajuns în sobele celor care sunt asistaţi social dar locuiesc bine mersi, ultracentral.
„ Am avut zeci de intervenţii în zonă până când hotelul nu a mai făcut parte dintre obiectivele cărora trebuia să le asigurăm protecţia. După ce noi nu am mai asigurat paza, hoţii au furat tot ce mai putea fi furat\”, ne-a declarat col. (r) Dumitru Hahui, directorul adjunct al poliţiei locale.
În alte situaţii boschetarii care stau în clădirile rămase fără pază distrug chiar locurile unde se adăpostesc. Este şi cazul conacului englezesc situat pe strada Danubiului.
„Clădirea a fost mistuită de un incendiu provocat de persoanele fără adăpost care şi-au găsit culcuş acolo. În ciuda intervenţiei, din clădire practic nu au mai rămas decât pereţii\”, ne-a declarat maiorul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al pompierilor, care a participat efectiv la stingerea incediului provocat în dimineaţa zilei de 13 ianuarie 2010.

Din păcate, autorităţile au mâinile legate din punct de vedere legal în ceea ce priveşte soarta acestor clădiri.
Multe dintre casele vechi au fost revendicate şi cedate în instanţă. În alte cazuri, Justiţia încă mai caută soluţii.

„Din păcate, în tot acest timp clădirile se degradează. Aşteptăm hotărârea Guvernului, care din păcate întârzie prin care primăriile să poată amenaja faţadele sau clădirile în totalitzate urmând ca proprietarii de drept, la momentul oportun să facă plata acestor lucrări\”, ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.
Sunt şi clădiri care au proprietar sau sunt revendicate de moştenitori în instanţă. De cele mai multe, pe aceştia ori nu-i interesează decât să vândă clădirea la preţ cât mai mare, vezi cazul Casei cu Fantome.