Palatul lui Costache Conachi, de la Țigănești, județul Galați, unul dintre intelectualii care au pus bazele poeziei moderne româneşti, este o ruină. Conacul care găzduia petrecerile elitei din acea vreme a ajuns o ruină. Pentru a-l salva, autoritățile județene vor prelua palatul de la Academia Română.

Palatul de la Țigănești, în anul 1986 FOTO: CJ Galați

Confiscat de comuniști după Al Doilea Război Mondial, conacul de la Țigănești a trecut prin vremuri tulburi. A fost transformat în Centrul Şcolar Agricol şi mai apoi în Liceul Agricol Tecuci. Ulterior, a ajuns sediul Întreprinderii Agricole de Stat. În 1981, impozantul palat a fost dat în administrarea combinatului siderurgic de la Galați, fiind transformat într-un club privat accesibil doar elitei comuniste și mai puțin angajaților colosului siderurgic.Palatul a devenit grad pentru vite FOTO: Primăria Munteni

Palatul a devenit grad pentru vite FOTO: Primăria Munteni

După Revoluție, Academia Română, care a moștenit prin testament Palatul de la Țigănești, a început un proces pentru a intra în posesia proprietății confiscate abuziv de comuniști. Au urmat ani de procese, timp în care, conacul a fost lăsat fără pază, fiind vandalizat de hoți și lăsat să se degradeze tot mai mult. În 2017, Academia Română a obținut definitiv în instanță palatul de la Țigănești, însă soarta acestuia nu s-a schimbat.

Primarul localității Munteni, Dănuț Oprea, spune că palatul, monument istoric, ar putea fi un obiectiv turistic important pentru comună. „Este o clădire cu valoare istorică importantă, dar care se degradează tot mai mult. Dacă nu se intervine acolo, se dărâmă tot. Nici măcar nu e păzită, pasc vacile acolo”, a declarat pentru „Adevărul” primarul Dănuț Oprea.Palatul de la Țigănești, grajd pentru capre FOTO: Primăria Munteni

Palatul de la Țigănești, grajd pentru capre FOTO: Primăria Munteni

Cele trei decenii de nepăsare au lăsat urme adânci asupra clădirii: apa s-a infiltrat în zidărie, tencuiala a căzut, au apărut fisuri tot mai mari, iar la un cutremur mai puternic, imobilul riscă să se prăbușească.

Palatul va fi preluat de la Academia Română

Conacul de la Țigănești se află la câțiva kilometri de orașul Tecuci, în comuna Munteni, și figurează ca monument istoric și arhitectural pe lista Ministerului Culturii. De asemenea, monument istoric este și poarta conacului, construită în stil neogotic şi care se poate vedea în partea de sud a moşiei.

O salvare a conacului vine de la Consiliul Județean Galați. Reprezentanții instituției au anunțat că luni, 2 octombrie 2023, va avea loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Galaţi, pentru „aprobarea unui acord de cooperare cu Academia Română privind preluarea administrativă și restaurarea Conacului „Costache Conachi” (Palatul de la Țigănești)”.

Autoritățile vor să acceseze fonduri europene pentru salvarea palatului și introducerea acestuia în circuitul turistic.Conacul este în stare avansată de degradare FOTO: Primăria Munteni

Conacul este în stare avansată de degradare FOTO: Primăria Munteni

Cine a fost Costache Conachi

Poetul Costache Conachi s-a născut pe 14 octombrie 1777, în Ţigăneşti, judeţul Galaţi. Descendent dintr-o familie boierească fanariotă, acesta a ocupat înalte funcţii dregătoreşti în Moldova. Educat de către un refugiat francez, Conachi a studiat ingineria, limbile clasice, greaca modernă, turca şi franceza. El a pledat mereu pentru luminarea poporului şi a realizat un proiect de reformă a învăţământului în Moldova pe principiul „studiul trebuie să aibă un scop moral”.Conacul este în stare avansată de degradare. FOTO: Primăria Comunei Munteni

Conacul este în stare avansată de degradare. FOTO: Primăria Comunei Munteni

În scrierile sale, acesta avea în vedere unirea Principatelor. Costache Conachi a scris însă şi poezii erotice pe care Ibrăileanu şi Iorga le citau ca exemple de dulcegării penibile şi îşi băteau joc de acestea.

Scriitorul s-a stins din viaţă în anul 1849, în conacul de la Țigănești, din județul Galați.