Ministerul Mediului a aprobat regulament care protejează Parcul Natural Văcărești, printr-o serie de reglementări.

Conform Primăriei Capitalei, printre principalele prevederi se numără cele referitoare la când și pe unde se face accesul în Parcul Natural Văcărești (strada Săvinești; colțul digului din fața complexului Asmita Gardens; intrarea dinspre intersecția Splaiului Unirii cu Șoseaua Vitan-Bârzești).

Accesul în parc este permis conform unui program de vizitare ce va fi afișat pe panourile de intrare în parc și care va varia în funcție de anotimp.

„Este interzisă realizarea de lucrări de construcții cu caracter permanent, cu excepția lucrărilor necesare pentru îndeplinirea de către Administrația Parcul Natural Văcărești a atribuțiilor sale precum și pentru captarea apei necesare alimentării Parcului Natural Văcărești”, precizează Primăria Capitalei.

Este interzisă introducerea oricăror specii de floră și/sau faună sălbatice precum și orice formă de vătămare, recoltare, capturare, ucidere, culegere, tăiere, dezrădăcinare sau distrugere cu intenție a tututor speciilor de floră și faună sălbatice.

De asemenea, conform regulamentului, este interzis accesul cu vehiculele motorizate, inclusiv cu trotinete electrice; fumatul este interzis în interiorul parcului, cu excepția a trei locuri semnalizate la intrările principale ale parcului.

„Circulația cu bicicletele se desfășoară numai pe ruta principală care leagă cele două intrări principale – colțul digului din fața Complexului Asmita și Strada Săvinești – semnalizată în acest scop și pe coronamentul digului aflat pe limita exterioară a parcului Natural Văcărești. Viteza de deplasare va fi adaptată astfel încât să nu pună în pericol și să deranjeze alți vizitatori”, mai precizează Primăria Capitalei.

Aprinderea focului este interzisă

Accesul animalelor de companie pe teritoriul parcului este permis doar dacă acestea sunt ținute în lesă.

Este interzisă aprinderea focului de orice fel, inclusiv aprinderea și eliberarea lampioanelor, folosirea oricăror materiale pirotehnice, focuri de artificii, petarde, pocnitori și altele asemenea.

Este interzisă desfășurarea pe teritoriul Parcului Natural Văcărești de activități comerciale neautorizate și fără acordul Administrației Parcul Natural Văcărești.

În ceea ce privește sancțiunile, nerespectarea dispozițiilor Regulamentului Parcului Natural Văcărești constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice

Foto sus: Parcul Natural Văcărești (© Mihai Petre / Wikimedia Commons)