Catedrala Încoronării din Alba Iulia a fost ridicată în perioada 1921-1922, simbolizând actul unirii tuturor românilor sub conducerea aceluiași monarh. A fost primul lăcaș de cult important construit în Transilvania după Unirea din 1918.

Planurile ansamblului au fost realizate de arhitectul Victor Ștefănescu, execuția îi aparține inginerului Tiberiu Eremia, iar lucrările au durat aproximativ 9 luni. Biserica a fost construită după modelul bisericii Curții domnești din Târgoviște, cu planul în cruce greacă înscrisă și se înscrie în stilul neobrâncovenesc, scrie Cotroceni Creativ, pe pagina de Facebook a platformei de artă și educație pentru patrimoniu inițiată de echipa Muzeului Național Cotroceni.

Pictura din interior a fost realizată de Costin Petrescu în conformitate cu iconografia tradițională ortodoxă, având influențe apusene. Portretele ctitorilor primei Mitropolii Ortodoxe din Alba Iulia, Mihai Viteazul şi Doamna Stanca, sunt pictate în pronaosul Catedralei. De o parte şi de alta a intrării în nava centrală, se află portretele regelui Ferdinand şi reginei Maria, surprinși în ținuta avută la Alba Iulia la ceremonia de Încoronare.

Catedrala Încoronării din Alba Iulia – Turnul-clopotniţă 

Cel mai important eveniment organizat la Catedrala Încoronării din Alba Iulia a fost cel al Încoronării din 15 octombrie 1922, serviciul religios fiind asigurat de către Miron E. Cristea, mitropolitul primat al României. Acesta a oficiat slujba de Liturghie, urmată de Te-Deum și de ritualul sfințirii coroanelor. La ceremonie au asistat reprezentanți ai caselor regale sau imperiale, oficialităţi şi personalităţi politice din întreaga lume. Încoronarea efectivă a avut loc în faţa turnului clopotniţă, sub un baldachin somptuos, iar la moment au participat peste 20.000 de ţărani veniţi din întreaga ţară.

Promovarea elementelor de patrimoniu relevante pentru Încoronarea Regilor României Mari face parte din proiectul Centenar Creativ, ediția a II-a. Muzeul Național Cotroceni invită artiștii români să reinterpreteze elementele de patrimoniu pentru crearea unor obiecte de suveniruri relevante pentru temă.

Foto sus: Catedrala Încoronării din Alba Iulia (© Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia)