Istoria universală este plină de războaie și conflicte între oameni. De departe, cele mai groaznice confruntări armate au fost Primul și Al doilea Război Mondial, conflicte ce au durat patru, respectiv șase ani. Totuși, care a fost cel mai scurt război din istorie?

Cel mai scurt război din lume a fost dus între Zanzibar, azi o destinatie turistica pentru multi romani, şi Marea Britanie în 1896. Zanzibar s-a predat după 45 de minute. Conflictul a pornit în momentul în care fostul sultan pro-britanic Hamad bin Thuwaini a murit, iar numirea noului sultan s-a făcut fără acordul consului britanic. Acest lucru a fost considerat (potrivit tratatelor semnate cu statul african) un motiv de război. Moartea bătrânului lider se petrecea pe 25 August 1896.

După ce noului sultan Khalid bin Barghash i s-a dat un ultimatum până în dimineaţa zilei de 27 August 1896, când marina regală a atacat palatul regal şi yahtul sultanului. În mai puţin de 45 de minute de la începutul bombardamentului pe castelul regal era arborat stindardul alb. Sultanul Khalida reusit să fugă în consulatul german şi să ceară azil acestei puteri.

Britanicii şi-au încoronat protejatul chiar în ziua respectivă, pe Hamud bin Muhammed, punând capăt şi independenţei statale a Zanzibar-ului