Castelul Kornis este situat în localitatea Mănăstirea (sau Szentbenedek, precum era numită în trecut). Față de Cluj-Napoca, frumosul obiectiv turistic se află la 50 de km distanță și 3 km față de Dej.

Castelul a fost construit între anii 1573-1593 de către arhitectul Kristóf Keresztúri. Intrarea în Castelul Kornis se făcea pe o punte suspendată, care era ridicată în timpul nopții sau în caz de pericol. Poartă a fost încadrată de doi inorogi paraleli cu intrarea. Acei inorogi apar și pe blazonul familiei Kornis.

În 1600, Korosi Ilona, văduva lui Kereszturi Kristof și-a dat fiica Katalin, de nevastă, lui Kornis Boldijar de Rusca, un artistocrat transilvănean. Practic, această căsătorie înseamnă și începutul istoriei de peste 300 de ani a familiei nobililor Kornis de Mănăstirea (Szentbendek), unica stăpânitoare a celei mai mari părți a hotarului până la reformele agrare din 1921 și 1945.

De-a lungul timpului s-au construit clădiri secundare pe forma unei incinte patrulatere, iar în jurul anului 1673 Gáspár Kornis (1641-1683) ridică etajul al doilea al clădirii principale, pe latura sudică. Fiul său, Zsigmond Kornis , care va deveni și guvernator al Transilvaniei, renovează castelul în 1680, iar în 1720 adaugă două noi bastioane octogonale în partea nordică, este refăcut turnul de la intrarea în castel, pe latura de vest, turn care mai există și astăzi. În această perioadă are loc și redecorarea încăperilor castelului cu fresce pe tavane.

Într-o sufragerie se puteau vedea picturi ale împărătesei Maria Tereza, portrete ale principilor , precum și alte obiecte de artă. În interiorul casteului exista chiar și o capelă în stil baroc. Legenda spune că aici ar fi ajuns inclusiv împărăteasa Maria Tereza. Tot familia Kornis construiește și o școală din intenția de a alfabetiza populația , dar și o uzină electrică .

Kornis Karoly, ultimul locuitor al domeniului

În cel de al doilea război mondial o parte din castel a fost distrus. După naționalizare colecțiile sale au fost arse de comuniști sau au fost furate. Ultimul mostenitor se refugiază în apropiere, la Dej, lucrând ca și contabil la uzina electrică construită de familia sa! Se stinge în tăcere și uitare în 1955, la Dej, fără avere, sărac.

Biblioteca din Castelul Kornis conținea, înaintea distrugerii, peste 9.000 de volume, formate din colecții de cărți rare. A fost distrusă o colecție imensă de istorie naturală.