Situată chiar în mijlocul Centrului Istoric al Bucureștiului, în vecinătatea Băncii Naționale, a Palatului Pinacotecii și a Teatrului de Comedie, se află una dintre cele mai vechi case construite pe actuala stradă Smârdan, cunoscută pe la 1710 sub numele de “Ulița Târgului din Năuntru”, iar peste aproximativ un veac, sub numele de „Podul ce merge de la Curtea Veche spre Hanul Șerban Vodă”, mai apoi numindu-se „Ulița Nemțească” sau strada „Germană”.

După câștigarea Războiului de Independență a fost numită strada „Smârdan”, purtând și în prezent cu mândrie numele localității în care trupele armatei române au ieșit învingătoare în fața Imperiului Otoman. Era renumită în trecut ca fiind una dintre străzile Bucureștiului cu cele mai multe prăvălii și restaurante. Iar renumele se păstrează și astăzi, strada Smârdan fiind una dintre cele mai efervescente din punct de vedere comercial și turistic, aşa descrie Casa de licitaţii Sotheby bucăţica de istorie din centrul Capitalei

Acum, preţul de vânzare pentru casa negustorească este 1.350.000 de euro.

Este zona din București cu cel mai mare flux de turiști români și străini, oferind restaurante și cluburi, magazine de suveniruri, muzee, posibilități multiple pentru plimbare și distracție de noapte. Casa a fost ridicată în jurul anului 1850, la comanda primului ei proprietar, negustorul I. Dumitrescu, în stilul eclectic cu elemente neoclasice specifice perioadei, proiectată pentru a servi drept locuință cu prăvălie la parter și spații de depozitare la subsol, iar de-a lungul vremurilor a trecut prin mâinile mai multor proprietari, în cea mai mare parte negustori de jucării, de automobile, de textile și tricotaje, de pălării, săpunuri, bijuterii etc.

Actualii proprietari, iubitori de istorie și frumos, au decis în anul 2006 să investească în lucrări ample de consolidare și extindere, care au durat până în anul 2009. Așadar, pe baza expertizei tehnice întocmite de Prof. Dr. Ing. Ramiro Sofronie, cu păstrarea tuturor elementelor arhitecturale originale, casa a trecut timp de trei ani printr-un amplu proces de consolidare, extindere și restaurare minuțioasă. În prezent casa a fost extinsă cu încă două niveluri, rezultând un regim de înălțime de S+P+2E+M+supantă.

Spațiul comercial de la parter dispune de acces separat atât pentru clientelă cât și pentru spațiul de depozitare de la subsol. Celelalte niveluri beneficiază de intrare separată și pot avea destinație hotelieră, toate camerele dispunând de băi proprii, cu contorizare și utilități complet separate de partea comercială a imobilului. Imobilul dispune de instalație electrică de 220V și 380V, sistem de încălzire cu trei centrale, dintre care două pe gaz și un electrică, panouri solare, calorifere decorative din piatră Orycale – marca Cinier, șemineu din piatră funcțional, tâmplărie din lemn masiv Meranti cu vitralii pictate, pardoseală din travertin, parchet din lemn Merbau, scări interioare din piatră încastrată în zid cu mână curentă din fier forjat, placată cu lemn din stejar, curtea interioară pavată cu mozaic.

Pereții care compun structura de rezistență au o grosime de aproximativ un metru și o duritate ridicată, casa fiind consolidată și renovată la standarde actuale, pregătită să ducă mai departe afacerile negustorești multe decenii de acum încolo.