Titlul de cel mai mic oraș din România revine stațiunii Băile Tușnad, o localitate situată la 32 de kilometri de Miercurea Ciuc. Cu o populație de 1.641 locuitori, Băile Tușnad atrage anual mii de turiști datorită faptului că este importantă stațiune balneo-climaterică.

Băile Tuşnad se află în cheile Oltului, la o altitudine de 650m, la poalele munţilor acoperiţi cu brazi . Localitatea situată în partea sudică a Depresiunii Ciucului, între munţii Harghita şi Bodoc, este cea mai mică staţiune balneară din ţară, fiind cunoscută până astăzi ca “Mica Elveţie”.

Stațiunea a fost fondată în anul 1842 după ce un fiu de cioban s-a vindecat miraculos utilizând efectul terapeutic al apelor minerale. Zona era cunoscută la acea vreme sub denumirea de „Câmpul Vorbirii”.

Din păcate, după doar șapte ani, în anul 1849, stațiunea a fost distrusă în urma revoluției pașoptiste. Reconstrucția a reînceput în 1852, atunci când împăratul Franz Josef a sugerat reamenajarea localităţii.

Abia în anul 1913 a intrat în legalitate utilizarea numelui de „Tușnad Băi”, iar în 1934 staţiunea Băile Tuşnad a dobândit statut de localitate de sine stătătoare din punct de vedere administrativ, separându-se de comuna Tuşnad.

În anul 1968, în perioada comunistă, Băile Tuşnad a fost declarată oraş, deși în anul 1956 localitatea avea doar 956 de locuitori.

De-a lungul timpului, stațiunea Băile Tușnad s-a remarcat prin rezultate excepționale în tratarea afecțiunilor sistemului nervos, cardiovasculare, ale tubului digestiv și afecțiuni endocrine. Anual, aici se tratează mii de pacienți din toate colțurile Europei.

Băile Tuşnad oferă două puncte de belvedere excepţionale (Turnul Apor şi Stânca Şoimilor), accesibile tot timpul anului într-o drumeţie uşoară.

Turnul Apor a fost construit in anul 1883 si a fost restaurat in 2008. Situat la o altitudine de aproximativ 700m , este un punct de belvedere foarte frumos, neavând niciodată un rol strategic.