În secolul al 15-lea, Columb punea piciorul în America, sau mai bine spus în zona care azi cuprinde Haiti şi Republica Dominicană. Însă oamenii s-au stabilit în ambele Americi cu mult înainte de explorările sale, mai precis cu zeci de mii de ani…

Până de curând, istoricii erau de părere că oamenii au trecut din Asia în America acum aproximativ 12.000 de ani, dar ipoteza a necesitat o revizuire care schimba cu mult această vechime. În lumina noilor artefacte descoperite pe teritoriul Braziliei, se pare că oamenii au ajuns aici acum 30.000 de ani.

Expoziţia remarcabilă organizată în capitala Brasilia cuprinde circa 100 de artefacte, printre care picturi şi artă ceramică reprezentând animale, scene de vânătoare şi chiar scene erotice din viaţa primilor colonizatori ai teritoriilor despre care se credea că au fost ocupate mult mai târziu.

Obiectele au fost descoperite în parcul naţional Serra da Capivara, în regiunea Piaui din nord-estul ţării, şi sunt atribuite unei populaţii de vânători-culegători a căror vârstă este estimată la 29.000 de ani.

Arheologul Niede Guidon, care se ocupă de excavările din acest sit de mai bine de 30 de ani, afirmă că sunt cele mai vechi urme care atestă existenţa umană pe continentul american. Este situl cu cea mai mare concentrare de producţii artistice.

De asemenea, s-au scos la iveală şi rămăşiţe de cărbune care dovedesc folosirea organizată a focului. Alţi cercetători nu sunt de acord cu Guidon, considerându-le mai degrabă urmele unei formaţiuni naturale de rocă şi nu ale unor vetre de origine umană.

Şi totuşi, arta rupestră tinde sa cântărească destul de greu la documentarea activităţii umane extrem de timpurii în aceste zone.