Poate nu ar fi exagerat să spun că Sibiul este un oraș al misterelor și al legendelor, pe care le-am tot auzit de când locuiesc aici. Multe dintre ele sunt legate de catacombele și tunelurile subterane care (după cum zic localnicii) s-ar uni într-o rețea întinsă pe zeci de kilometri. Un astfel de mister este legat de cea mai veche biserică din Sibiu, numită Biserica Ursulinelor.

Biserica a fost construită de ordinul dominican la sfârșitul secolului al XV-lea, într-o perioadă când orașul era deseori supus asediilor otomane, de aceea zvonurile cum că, la ridicarea ei, au fost săpate tuneluri care duc spre locul unde astăzi se află gara, erau mult mai ușor de crezut. Istoricii, însă, neagă acest fapt. Cert e că există catacombe în subsolul bisericii, intrarea în care se face printr-o scară interioară, dar și printr-un tunel vechi curățat și reutilizat în 2013, dar nu mulți au reușit să le viziteze, accesul publicului fiind interzis din cauza lucrărilor de restaurare și amenajare care ar trebui făcute.

                                                                Biserica Ursulinelor – vedere laterală 

Ghiulea blocată în zid din timpul unui asediu

De la un localnic am aflat că misterul bisericii nu se reduce la atât: „Biserica Ursulinelor avea și alte tuneluri, nu doar cel care duce spre gară. Tunelul descoperit în timpul săpăturilor pentru construcția Sălii THALIA, se presupune că ducea, într-o direcție, spre Biserica Ursulinelor, iar, în cealaltă, spre Pădurea Dumbrava unde avea ieșirea. Dacă e așa, s-ar fi întins pe o distanță de 7-8 km”.  De la alții am aflat că tunelul de la Sala Thalia a fost folosit mai demult pentru drenaj în zona fortificațiilor.

Sala Thalia – vedere frontală

Tunelul care străbate fundația Sălii Thalia – vedere din stânga
Tunelul – vedere generală

Celălalt capăt al tunelului – vedere din dreapta

Denumirea bisericii vine de la călugărițele ursuline cărora le-a fost dată în îngrijire în secolul al XVIII-lea. Potrivit istoricului Răzvan POP, fost director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu, actualmente viceprimar, cele opt călugărițe ursuline au venit din Bratislava în 1733 și au construit aici o mănăstire și o școală catolică.

Fosta mănăstire a ursulinelor 

Ordinul Ursulinelor își are numele de la Sfânta Ursula

 

de Ana Donțu