Un vechi lăcaş de cult din nord-vestul Turciei, cunoscut ca „Aghia Sofia din Bursa”, a fost demolat miercuri la iniţiativa autorităţilor locale.

În contextul unor tensiuni crescânde cu Grecia, autorităţile din districtul Nilüfer, provincia Bursa, au decis să dărâme o fostă biserică ortodoxă. Edificiul a fost ras de pe faţa pământului miercuri, potrivit unor imagini de la faţa locului preluate de greekreporter.com.

Vechiul lăcaş de cult era cunoscut ca „Aghia Sofia din Bursa”, o aluzie la destinul asemănător cu cel al celebrei Aghia Sofia de la Istanbul, funcţionând iniţial ca loc de rugăciune pentru ortodocşi, apoi pentru musulmani, dar şi ca muzeu.

Aghia Sofia din Bursa in timpul demolarii

Potrivit autorităţilor din Nilüfer, edificiul a fost dărâmat deoarece era abandonat din 2013 şi reprezenta un pericol public din cauza stării sale avansate de degradare. Totuşi, surse de la faţa locului afirmă că autorităţile au complicat în mod intenţionat actele pentru a se ajunge la decizia demolării.

Aflat la putere de 17 ani, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat în mod frecvent moştenirea laică lăsată de Mustafa Kemal Ataturk şi a luat numeroase decizii pentru a-şi impune viziunea islamo-conservatoare. Recent, liderul de la Ankara a anulat ordinul lui Ataturk prin care Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul funcţiona ca muzeu şi a transformat-o în moschee.