De mai bine de 30 de ani, Memish Hashim (79) vinde bragă, halviță și înghețată în Slatina. Afacerea din moși strămoși și prima afacere cu capital privat din țară, are în continuare recunoștința localnicilor. De-a lungul timpului, mari personalități au călcat pragul familiei Memish : Ion Luca Caragiale care era un înfocat cafegiu, se odihnea la o cafeluță, îmi zice Memish, Ion Minulescu, Eugen Ionescu oameni ai locului, dar și mulți contemporani, printre care, principele Nicolae, Dan Puric, ambasadorul Macedoniei etc…

Braga – licoarea de vară a slătinenilor

Originară din Asia Centrală cu un gust dulce-acrișor, din meiul măcinat,  braga era băutura turcilor nomazi din Asia Centrală. Treptat, a ajuns să se răspândească și în Balcani.

,, Am multiple origini: sunt albanez, român și mai presus de toate, sunt oltean, aici m-am născut și am prins rădăcini’’, povestește Hashim Memish, cel care conduce în prezent mica afacere locală împreună cu nepoții lui.

În sudul țării, la 200 km de București, pe o stradă ce pare că coboară fără margini, o prăvălie își duce traiul de mai bine de 300 de ani. Turiști, localnici, personalități colindă căsuța din Slatina zi de zi.

Cu o istorie bogată, familia Memish ajungea în Țara Românească pe la 1700 aducând pe mealeagurile românești bragă, alviță și deliciile albaneze.

 De unde se trag memishii?

Originari din Tetovo, Republica Macedoneană, din iliri, aceștia au migrat acum 300 de ani în Oltenia. Ca să scape de jugul otoman, strămoșii lor s-au stabilit în Slatina. De ce Slatina? Nici ei nu mai știu, îmi spune Memish, ,,așa au vrut căile Domnului, să fie Slatina.’’

Cert e, că indiferent de loc, aceștia au continuat ceea ce știau din strămoși, să răsfețe localnicii cu bunătăți albaneze.

Pe lângă istoria dulciurilor, originea numelui Memish pare desprinsă din legendele românilor:

,,Tata avea un frate mai mic, care a rămas cunoscut drept viteazul familiei. Pe la începutul anilor 1900, pe străzile Slatinei, era un circ cu acrobații turcești ce se îndreptau către Germania. Aceștia au avut un spectacol și la noi la Slatina, și umbla o vorbă, că cine îl va doborî pe cel mai puternic acrobat, primește drept răsplată 200 de napoleoni de aur. Unchiul Sabit Memish, e singurul care a reușit să-l doboare, însă, banii i-a refuzat, pentru că religia îi interzicea să primească bani din necurate. Așa că i-a luat și i-a donat la primăriei, care drept mulțumire a numit prăvălia ,,Atletul Albanez.’’, îmi povestește Hashim Memish în timp ce zâmbește printre mustăți.

Printre alvițe, înghețată și bragă, Memish a povestit despre legende, legenda ciobanului Bucur, originea iliră a familiei, dar și cât de greu funcționa prăvălia în timpul lui Ceaușescu.

E suficient să vii o singură dată la prăvălia lui Memish și aerul oriental te îmbie la prima vedere. Imediat ce pătrunzi vezi pereții tapetați de gândurile și urările celor care i-au trecut pragul, ghivecele de flori împânzesc întreagul loc, parfumul dulciurilor de altădată, sticlele de bragă frumos aranjate, fotografii înșiruitate de-a lungul anilor ce și-au păstrat mireasma de altădată.

,,Așa ne place, ca fiecare om mare care ne calcă pragul să ne iscălească un gând.’’, povestește Memish în timp ce îmi arăta caietul îngălbenit de timp plin de însemnările vizitatorilor.

Cum au fost închiși în comunism

Mica întreprindere a traversat și perioade dificile. Visul oriental al slătinenilor a fost închis o perioadă.

,,Mi-e greu să vorbesc despre asta, am dus-o rău o bună parte, un prim secretar a venit și ne-a închis o perioadă, ca să nu fim concurență pentru magazinele de stat, nu ne-au mai lăsat nici să facem prăjituri, erau mulți oameni care veneau să cumpere de la noi și asta nu era deloc pe placul comuniștilor, toți voiau să vină la turci în deal’’.

Având aceleași rețete, fie că vorbim despre bragă, înghețață, alviță, cofetăria “Atletul albanez” , numit înainte de Slătineni ,,La turci în deal’’, se regăsește și acum  pe strada Dinu Lipatti în centrul vechi al orașului, în apropiere de locuințe rămase monumente istorice, printre care imobilul unde s-a născut marele dramaturg Eugen Ionescu.

Pe lângă prăvălia de pe Dinu Lipatti, familia Memish mai deține o altă cofetărie, în centrul civic al orașului în apropierea centrului cultural Eugen Ionescu, un spațiu cu o terasă și un etaj, un loc cochet și modern, dar cu același produse de odinioară, afacere dusă mai departe de către nepoții lui Hashim.

 

Un reportaj realizat de Ina Maria Stoica