Arheologii italieni au prezentat, vineri, un templu subteran datând din secolul VI î.Hr. care ar putea conține cavoul lui Romulus, fondatorului Romei. 

Templul este închinat lui Romulus care, potrivit legendei, a întemeiat Roma împreună cu geamănul Remus, la 21 aprilie 753 î.Hr. și a devenit unicul conducător după ce și-a ucis fratele. Templul este alcătuit dintr-un sarcofag din piatră, cu o lungime de 1,4 metri și o structură circulară, despre care se presupune că ar fi un altar, informează Agerpres.

Zona în care se află templul coincide cu locul în care, potrivit textelor antice, a fost înmormântat Romulus. Mormântul propriu-zis este de fapt un cenotaf (monument funerar ridicat în amintirea unei persoane decedate ale cărei oseminte se găsesc în alt loc sau au dispărut – n.r.), deoarece, conform textelor antice, Romulus fie a dispărut într-o furtună, fie a fost ucis și tăiat în bucăți de senatori.

După moartea sa, Romulus a fost venerat drept zeul Quirinus. Potrivit arheologilor italieni, acest templu ar putea fi un monument funerar ridicat pentru a celebra cultul și memoria lui Romulus.

Monumentul a fost descoperit în 1899, dar semnificația lui nu a fost înțeleasă. În anii ’30, în timpul renovării forumului din perioada fascistă, peste monument a fost construită o scară. Arheologii au cercetat din nou zona în noiembrie 2019, când au început să demonteze scara, redescoperind acest templu.