Arabia Saudită, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, a dezvăluit sâmbătă un ambiţios proiect de combatere a schimbărilor climatice şi de reducere a emisiilor sale de dioxid de carbon, printre care plantarea a miliarde de copaci în următorii câţiva ani, notează AFP.

Cu “Iniţiativa saudită verde”, ea prevede reducerea emisiilor de dioxid de carbon făcând să crească la 50% ponderea energiilor regenerabile în consumul său de energie până în 2030, a anunţat puternicul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit “MBS”. Arabia Saudită doreşte să planteze zece miliarde de copaci pe teritoriul său în următorii zece ani, a adăugat el într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă, SPA. În cadrul unei “Iniţiative verzi a Orientul Mijlociu”, regatul intenţionează să planteze încă 40 de miliarde de copaci colaborând cu alte ţări arabe, a precizat “MBS”. 

“Regatul, regiunea şi întreaga lume trebuie să meargă mult mai departe şi mult mai repede în lupta lor împotriva schimbărilor climatice”, a declarat prinţul moştenitor. “Respingem falsa alegere între conservarea economiei şi protejarea mediului”, a adăugat el. Comunicatul nu precizează însă modul în care autorităţile vor reuşi să planteze atâţia copaci, apoi să aibă grijă de ei, pe un teritoriu în mare parte deşertic, cu resurse de apă extrem de limitate. 

Acest nou proiect face parte din “Vision 2030”, ambiţiosul program de investiţii în domeniile industriei, infrastructurii şi serviciilor destinat diversificării economiei Arabiei Saudite, dependentă de fluctuaţiile preţurilor petrolului.  Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite şi preşedinte al Consiliului de administraţie al NEOM, a anunţat lansarea proiectului The Line, un nou model de infrastructură urbană, fără drumuri, maşini şi poluare, menit să asigure echilibrul cu natura.

Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 500 de miliarde de dolari, de două ori cât întreg Produsul Intern Brut al României.  O reţea de oraşe inteligente a fost construită pe o distanţă de 170 de kilometri. Este vorba despre proiectul The Line din Arabia Saudită, construit cu 500 de miliarde de dolari. Reţeaua ar trebui să fie gata până în 2030.

Comunităţile vor fi strâns legate prin device-uri inteligente, iar transportul între regiuni se va face cu vehicule autonome. Drumul până la o şcoală sau o clinică medicală nu va dura mai mult de 5 minute, promit constructorii. 

Line face parte din Saudi Vision 2030, un proiect la scară largă, menit să creeze 380.000 de locuri de muncă şi să aducă 48 de miliarde de dolari la bugetul statului.  The Line va fi construit peste un teritoriu ocupat de tribul al-Huwaiti, astfel că oamenii din trei sate din regiune au fost evacuaţi. Activiştii critică vărsarea de sânge provocată de liderul saudit, după ce unul dintre membrii tribului a fost ucis, la scurt timp după ce a criticat autorităţile. The Line reprezintă o centură de 170 de kilometri ce va sub-traversa viitorul oraş NEOM, cu o populaţie estimată la un milion de locuitori.

În noua dezvoltare urbană, navetele obişnuite din oraşe vor fi înlocuite cu soluţii de transport de ultra-mare viteză şi mobilitate autonomă, concepute pentru a reduce timpul de călătorie. Astfel, cea mai lungă călătorie nu va dura mai mult de 20 de minute. Mega-oraş fără drumuri şi maşini. Cum arată proiectul de 500 miliarde de dolari al Arabiei Saudite VIDEO The Line reprezintă o centură de 170 de kilometri ce va sub-traversa viitorul oraş NEOM, cu o populaţie estimată la un milion de locuitori. În noua dezvoltare urbană, navetele obişnuite din oraşe vor fi înlocuite cu soluţii de transport de ultra-mare viteză şi mobilitate autonomă, concepute pentru a reduce timpul de călătorie. Construcţia urmează să înceapă în primul trimestru al acestui an, scrie AlArabiya.net

Oraşul NEOM va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 26.500 km pătraţi în nord-vestul provinciei Tabuk şi se va întinde până la frontierele cu Egipt şi Iordania ale Arabiei Saudite. Investiţia în mega-oraşul arab, care se ridică la peste 500 de miliarde de dolari, este realizată de către Fondul de Investiţii Publice al Regatului, unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume. 

NEOM este unul dintre mega-proiectele Arabiei Saudite alături de alte exemple precum Proiectul de Dezvoltare a Mării Roşii şi Qiddiya, toate având ca scop stimularea sectorului turistic al Regatului – unul dintre pilonii centrali ai planului Vision 2030 al Arabiei Saudite, privind adaptarea economiei ţării la epoca post – hidrocarburi.