Imagini cu Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară, au fost prezentate astăzi de către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova. Şoseaua este curată, dar, în rest, tot peisajul este alb, contrastul fiind unul spectaculos.

Circulaţia se desfăşoartă în condiţii normale pe Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară, deşi a nins timp de câteva zile fără întrerupere. Utilajele au acţionat încontinuu, iar carosabilul este acum negru. Ninsoarea s-a oprit de miercuri. Decorul este unul de poveste, cu tot decorul „înmbrăcat“ în alb.  „Se circulă în condiţii normale până în staţiunea Rânca. În momentul de faţă nu este nevoie de lanţuri, dar este indicat ca şoferii să le aibă în maşină, deoarece în zona montană vremea se poate schimba brusc“, a spus Cristi Tudor, reprezentantul DRDP Craiova. 

 Ce lungime are drumul

Transalpina ajunge la o înălţime de 2.145 de metri, în pasul Urdele. Circulaţia pe cele mai înalte creste muntoase este oprită în perioada rece din cauza stratului mare de zăpadă. Se circulă între Novaci şi Rânca, până la altitudine de aproximativ 1750 de metri, şi între Sebeş şi Obârşia Lotrului. Circulaţia se reia în totalitatea în luna mai sau iunie şi se desfăşoară până la 1 noiembrie.

Transalpina are o lungime totală de aproape 150 de kilometri şi străbate trei judeţe: Gorj, Vâlcea şi Alba. Este unul dintre principalele drumuri turistice din România, fiind vizitat de mulţi turişti străini. 

Mai este denumit „Drumul Regelui“ deoarece a fost construit la iniţiativa lui Carol al II-lea, la solicitarea lui Gheorghe Tătărăscu, prim ministrul din perioada respectivă care avea origini gorjeneşti.