Trei bărbați din comuna Topraisar, județul Constanța, au descoperit, cu ajutorul unor detectoare de metale, un vas getic din ceramică, plin cu monede romane, arheologii stabilind că acestea datează din secolul III d.HR.

Polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au fost sesizați, vineri după amiază, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că ar fi găsit, în extravilanul localității Ciobănița, o oală în care se află mai multe monede antice, iar la fața locului s-au deplasat polițiști ai Serviciului Investigații Criminale, împreună cu arheologi din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, informează un comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.

“În urma verificărilor s-a stabilit faptul că trei bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 46 de ani au efectuat detecții în zona extravilanului localității Ciobănița, comuna Mereni, iar la un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice. Totodată, lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice și metalice, precum și o monedă similară celor din vas. Din examinarea preliminară efectuată la fața locului a reieșit faptul că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.). Obiectele în cauză au fost lăsate în custodia arheologilor din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, a transmis IPJ Constanța.

Polițiștii au stabilit că bărbații care au făcut descoperirea sunt deținători autorizați de detectoare de metale, iar zona unde au fost găsite vasul din ceramică și monedele romane nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice și nici în Repertoriul Arheologic Național.