Un orășel din Toscana este în culmea fericirii după ce un istoric a afirmat că podul pictat în fundalul celui mai faimos portret din lume – „Mona Lisa”, de Leonardo da Vinci – aparține orașului.

Istoricul italian Silvano Vinceti a declarat că nu are nicio îndoială că podul Romito di Laterina din provincia Arezzo este cel pe care Leonardo l-a pictat în peisajul rural din spatele enigmaticei Mona Lisa, pictată de Leonardo da Vinci, ceea ce ar pune capăt unui mister care a alimentat nenumărate dispute de-a lungul anilor, informează Agerpres.

Leonardo a pictat-o pe Mona Lisa la Florența, la începutul secolului al XVI-lea, iar identitatea femeii care apare în faimoasa pictură în ulei – despre care se crede în general că este Lisa del Giocondo – a declanșat la fel de multe speculații ca și fundalul îndepărtat.

„Mona Lisa”, de Leonardo da Vinci

Folosind documente istorice și imagini realizate din dronă și făcând comparații între pictură și fotografii ale zonei, Vinceti este de părere că este vorba despre „podul etrusco-roman, Romito”.

Cel mai grăitor detaliu, le-a declarat el reporterilor de la Asociația presei străine din Roma, a fost numărul de arcuri: podul din tabloul lui Leonardo avea patru arcuri, la fel ca Romito. Ponte Buriano, pe de altă parte, are șase arcuri, în timp ce Ponte Bobbio are peste șase.

Din Romito, care se întindea peste râul Arno, a mai rămas doar un arc, alături de fundațiile podului, pe malul opus al râului.

Documente aparținând familiei Medici, descoperite în arhivele de stat din Florența, au arătat că, între 1501 și 1503, podul era „foarte circulat și funcțional”, a declarat Vinceti.