Turcia este un permanent izvor de fascinație, un cadru multicultural, un leagăn al civilizațiilor în care istoria, arta, muzica și arhitectura se topesc în peisajele magnifice și poveștile cu iz oriental pline de consistență auzite la orice pas. Există ceva mistic atunci când ne raportăm la Turcia. În realitate, Turcia este singura țară care se întinde pe două continente: Europa respectiv Asia, fapt ce-i aduce un aport de unicitate și mister.Fiind participantă la grantul european Erasmus+ pot aduce în discuție propria mea experiență.

În primul rând, am fost plăcut surprinsă de căldura localnicilor, de gradul lor de empatie și dorința de a mă integra în cultura lor.În al doilea rând, ceea ce m-a impresionat la Turcia au fost peisajele magnifice, glorioase prin prezența lor. Edificii precum geamiile, care sunt corelate cu gradul de implicație afectivă cât și religioasă a fiecărui cetățean. Una dintre cele mai impunătoare edificii este Moscheea Selimiye din Konya care are un stil arhitectural interesant și complex ea este completată la Est de mausoleul filosofului turc Mevlana. Există o legendă legată de acest mausoleu. Potrivit acesteia dacă o persoană pătrunde în mausoleu iar vârful piciorului va fi poziționat către stânga denotă faptul că spiritul lui Mevlana nu te acceptă. Este desigur doar un mit menit să stârnească pe de o parte amuzament, iar pe de altă parte, curiozitate.

Un alt punct turistic demn de vizitat este „Valea fluturilor” aflată în Konya. Sute de exemplare de fluturi încântă privitorul purtându-l într-un cadru existențial plăcut și oferindu-i satisfacție. Tărâmul fluturilor este prevăzut cu un design ambiental propice pentru ca speciile de fluturi să-l poată popula. În timpul călătoriei, vizitatorul poate să interacționeze cu diversele specii cu condiția de a nu le strivi, fapt ce este mai mult decât decent și nomal.

Ca o completare la atracțiile turistice voi enumera Istanbul, Sivas și Rize regiuni pe care eu le-am vizitat. Sivas este un oraș preponderent friguros dar care compensează la capitolul gastronomie, arhitectură și curățenie. De asemenea este un oraș viu. Mult mai viu și dinamic este Istanbul, oraș de proporții arhitecturale de neimaginat, un oraș luminat plin de farmec, impresionant ca arhitectură și artă, istorie și cultură. De la Marele Bazar în care te rătăcești până la palatul Topkapî, sau moscheea Albastră, replici ale rafinamentului estetic. Despre Moscheea Albastră important de reținut este faptul că este unica construcție cu 6 minarete din Istanbul. A fost construită între anii 1609-1617,fiind un proiect de proporții demarat de către al-XIV-lea padișah al Imperiului Otoman.

Toate acestea fiind menționate, Turcia rămâne o eternă sursă de fascinație dar și inspirație pentru orice persoană care dorește să pătrundă în tainele sale.

Autor: Stancu Denisa Cătălina