Știați că multe dintre orașele României aveau pe post de transport public, adevărate bombe cu ceas? Experiemtul a început în anii ’80, privind modificarea mijloacelor de transport în comun pentru ca acestea să funcționeze pe Gaz metan.

La vremea respectivă, mai in gluma, mai in serios, se spunea că ”rachetizarea” mijloacelor de transport reuşise să-i sperie foarte tare pe americani, dar şi pe chinezi. Conducătorii acestor popoare, spuneau glumele din folclorul urban, credeau că dictatorul român a ordonat dotarea autobuzelor din transportul în comun cu rachete. De fapt, maşinile  funcţionau pe bază de gaz metan, care era depozitat în acele ţevi de pe plafoane.

A fost un experiment al anilor ’80, ce n-a dat un randament grozav. Care era raţionamentul? Economie de combustibil, aşa cum îi plăcea lui Ceauşescu.

Dar s-a dovedit că această variantă nu este o soluţie viabilă, întrucât autobuzele trebuiau să meargă cu viteză foarte redusă și era un risc crescut de explozie. Ideea folosirii autobuzelor cu gaz in Romania s-a născut la Târgu-Mureş in anul 1982, prezentarea oficiala facandu-se la Targul International Bucuresti, un an mai târziu. Primele autobuze cu gaz din Romania au fost TV-urile 20, apoi Roman 112, la Targu Mures.

Sursa FOTO: pagina de Facebook Orasul Iasi