Vechea civilizatie Maya reprezinta una dintre culturile care au fascinat oamenii de stiinta, aceasta avand apogeul in jurul secolului al VI-lea, in America Centrala si de Sud. Acum, cercetatorii au facut o descoperire importanta la Tikal, in Guatemala, un complex ascuns sub jungla, care era inima vechiului imperiu.

Arheologii din Guatemala sustin ca au gasit o “citadela”, un cartier general al mayasilor, in care se disting o piramida, cladiri si locuri de inmormantare, similare celor din Teotihuacan, orasul-stat rival, potrivit Daily Mail.

Cercetatorii au folosit tehnologia LIDAR (Light Detection And Ranging), o metoda de detectie cu ajutorul luminii, sub forma unor lasere, care este capabila sa realizeze o harta 3D digitala a peisajului ascuns sub pamant.

Survolarea acestui teritoriu din jungla si scanarea s-a efectuat din avion, iar aceasta descoperire a fost uimitoare: o piramida ingropata si alte cladiri importante, care se aseamana cu complexul de la Teotihuacan. Inca un mister al mayasilor a fost dezlegat.

“Noi stiam ca Teotihuacan a avut cel putin o anumita influenta asupra orasului Tikal si in zonele apropiate, inainte de anul 378 d.Hr. Acum exista dovezi ca legaturile erau mult mai apropiate”, a declarat Roman-Ramirez, director al Proiectului South Tikal Archaelogical, conform Heritage Daily.

Din vara trecuta, cercetatorii au inceput sapaturile in complexul de la Tikal, iar acum au aparut primele descoperiri impresionante, scotand la iveala un adevarat cartier general al civilizatiei Maya din jungla, cladiri care dateaza din secolul al IV-lea d.Hr.

“Similaritatea detaliilor a fost uimitoare”, a spus arheologul Stephen Houston de la Universitatea Brown din Statele Unite. Astfel, complexul pare o replica pe jumatate a “citadelei” de la Teotihuacan, care include si o piramida cu sase niveluri.