Mulţi turişti aleg vacanţele bazate pe accesibilitate sau repere celebre, alții în schimb preferă să descopere locuitorii, obiceiurile şi tradiţiile din diferite zone. Site-ul de călătorii Travel Supermarket, în parteneriat cu bloggerii Adam Goffman şi Emily Ray, a realizat un clasament al celor mai interesante cartiere turistice din Europa.

Clasamentul a fost împărţit în trei categorii – cultură, creativitate şi apreciere, ţinându-se cont de indicatori cum ar fi existenţa spaţiilor dedicate diferitelor activităţi educative, magazine de haine vintage, magazine de biciclete, galerii de artă şi studiouri.

Interesant pentru Romania este faptul că în acest top se găsește și un cartier din București: Cotroceni. Deşi ocupă doar locul 22, Cotroceni este descris ca fiind „un cartier liniştit, la vest de centrul oraşului Bucureşti, cunoscut pentru spaţiile verzi şi numeroşii studenţi din zonă. Este un refugiu pentru afacerile independente şi barurile excentrice şi unul dintre cartierele cele mai importante ale ţării, aici aflându-se reşedinţa oficială a preşedintelui din România şi Muzeul Naţional“. Bloggerii i-au acordat cartierului Cotroceni un scor de 9/10 pentru hotspot-urile sale culturale. Dacă vă interesează mai multe despre istoria cartierului Cotroceni accesati și articolului Cartierul Cotroceni, de la o pădure la un cartier exclusivist FOTO

Iată însă cine se află pe locurile fruntașe:

Locul 1: Kreuzberg – Berlin, Germania

Este cel mai tare cartier din Europa, în conformitate cu ce doi bloggeri. Kreuzberg a obţinut punctaj maxim, fiind inclus în categoria zonelor culturale. Aici se află punctul de trecere Checkpoint Charlie care duce la Zidului Berlinului, unul dintre cele mai importante repere din istoria sovietică.

Locul 2: Miera Iela – Riga, Letonia

Miera Iela este un cartier care şi-a câştigat independeţa în oraşul său gazdă. Republica Miera Iela este un organism oficial care desfăşoară anual un important festival, putând chiar aplica pentru fonduri guvernamentale.

Locul 3: Ancoats – Manchester, Marea Britanie

Goffman şi Ray sunt de părere că Ancoats din Manchester este cel mai interesant cartier al Marii Britanii. Ancoats a devenit unul dintre cele mai importante cartiere industriale din Marea Britanie în secolul al XVIII-lea, dar acum a devenit un centru pentru dezvoltarea afacerilor independente.

Locul 4: Praga – Varşovia, Polonia

Praga era considerată una dintre cele mai periculoase zone din Varşovia, chiar câştigându-şi numele de „Triunghiul Bermudelor“ printre localnici. Astăzi, însă, este un loc de întâlnire pentru artiştii oraşului, fiind plin de studiouri şi galerii, teatre alternative şi cluburi subterane.