Specialiştii momondo.ro au făcut o listă cu destuinaţii exotice ieftine pentru fiecare lună a anului 2020. Pentru stabilirea acestora au fost luate în calcul preţurile cazării, mâncării, taxiurilor şi al berii locale.

Echipa motorului gratuit de căutare momondo.ro a întocmit o listă de destinaţii exotice ieftine, „asortate“ diferitelor luni ale anului, luând în calcul preţul unei mese, al taxiului de care ai putea avea nevoie, al nopţii petrecute într-un hotel de 3 stele pentru doi adulţi şi doi copii şi, bineînţeles, al berii locale.

Ianuarie – Phnom Penh, Cambodgia

Spre deosebire de alte capitale ale Asiei de Sud-Est, în Phnom Penh nu o să vezi foarte mulţi zgârie nori. Aceasta prespune ca cea mai mare parte a scenelor de acţiune în acest oraş au loc la nivelul solului: de la forfota scuterelor printre străzile aglomerate şi pieţe, până la vilele superbe din timpul colonialismului francez şi experienţele gastronomice delicioase şi fabulos de ieftine, de-a lungul bulevardului de promenade, Tonlé Sap. Este un oraş într-o permanentă transformare: de la schimbările în urma atrocităţilor sub dictatura lui Khmer Rouge din anii 1970, la reîntoarcerea la gloria de altă dată a „Parisului din Orient“, cu avântul din magazinele de artizanat, cafenelele de pe lângă Muzeul Naţional şi grădinile extravagante ale Palatului Regal din disctrictul Daun Penh.

Februarie – San Antonio, Texas, SUA

Bun venit în San Antonio! Tărâmul bătăliei de la Alamo din 1836 şi locul unde lupta de independenţă a texanilor în faţa Mexicului a lăsat cele mai de seamă suvenire. Fă rezervările de rigoare pentru un tur al câmpului de luptă sau descoperă cei trei kilometri de peşteri săpate în tunel.

Şi dacă februarie te aduce aici în vacanţă, participă neapărat la San Antonio Stock Show & Rodeo, evenimentul care promovează tradiţiile şi agricultura texană şi care primeşte nu mai puţin de 2 milioane de vizitatori pe an.

Târgul Hemisfair, cu tot cu al său Turn al Americilor, este un parc urban ce nu ar trebui să scape niciunui ochi de călător. Reprezentaţiile date de mariachi şi festivalurile cu tematici hispanice scot standuri cu mâncăruri şi haine de te miri unde, dar care îţi amintesc neobosit că te afli la o aruncătură de băţ de frontiera mexicană.

O promenadă liniştită de-a lungul râului San Antonio este oricând binevenită.

Martie – Valparaíso, Chile

Urcă-te la bordul telefericului Artilleria şi înghesuie oraşul Valparaíso, una dintre comorile Patrimoniului Mondial UNESCO, în cutia cu amintiri. Magazinele din Cerro Artilleria au tot soiul de suveniruri pe care le-ar fi putut născoci mintea umană chiliană, de la produse din lână de alpaca la truse de acuarelă.

Iar dacă ai chef să arunci un ochi la ambianţa haotică a oraşului, marchează pe listă delurosul Cerro Bellavista cu al ei Museo a Cielo Abierto (un muzeu cu picturi murale în aer liber) sau/şi Cerros Alegre şi Concepcion, cartiere ale căror case au fost pictate în culori ce-aduc a copilărie.

Vei vedea cum aici, cele 23°C intră în cârdăşie cu marea de alături. Cel mai probabil, nu vei rezista, aşa că dă fuguţa pe Viña del Mar şi pune-te pe deşertat băuturici răcoritoare, luând la rând barurile de la malul mării.

Oricum, nu face abuz pentru că dacă-i martie, atunci nu ai cum să ratezi festivalurile recoltelor de vinuri. Undeva trebuie, deci, să rămână loc şi pentru degustatul vinurilor albe de pe ruta Casablaca Valley (cunoscută şi ca Valparaíso-Santiago Ruta 68).

Aprilie – Braga, Portugalia

Dacă ai de gând să ajungi în Braga în timpul săptămânii de dinaintea Paştelui („Semana Santa“, în caz că te întreabă cineva), pune cap la cap bugetul şi dorinţele şi alege înţelept – statul la hotel este ispititor cum îl ştim, dar festivalurile din perioada asta cam merită un golit de portofel.

La o aruncătură de băţ în afara oraşului se află parohia Tenões, iar dacă ai simţit vreodată o dorinţă de a te alătura învălmăşelii unui grup de pelerini, ăsta-i momentul: urmează grupul pe care îl vezi că urcă pios spre vârful unui deal. Indubitabil, se îndreaptă spre biserica construită în stil baroc, pe numele-i Bom Jesus do Monte (Bunul Isus al muntelui). La întoarcere, ia telefericul care, încă din 1882, uneşte sanctuarul de oraşul Braga.

Turnurile unei catedrale de secol 12 („Sé de Braga“ în graiul locului) servesc de strajă pentru străzile ce-au aşezat în linie baruri şi restaurante şi care şerpuiesc nestingherite oraşul. Şi imperdonabilă ţi-ar fi necuviinţa de te întoarce din Portugalia fără să fi văzut măcar o frescă de azulejos chiar de la mama ei. În Capela dos Coimbras din Centrul Vechi, de exemplu.

Mai – Las Palmas de Gran Canaria, Spania

Când viaţa îţi oferă plajă, soare şi bucătărie spaniolă, nu îţi mai rămân prea multe de cerut. Dă drumul la robinetul cu apetit făcând o plimbare pe faleza Paseo de las Canteras, îmbrăţişată de plaja cu acelaşi nume şi scaldă-ţi trupul în valurile Mediteranei. Dacă se întâmplă să se desfăşoare un reflux chiar atunci (un La Barra, cum ar spune orice spaniol), vei vedea plaja transformată în paradisul scufundătorilor.

Şi ca să trecem la treburi ce interesează stomacul, ia-o pe Avenida Maritima, drumul ce duce la satul pescăresc San Cristóbal; se zvoneşte cum că s-ar găsi aici cea mai bună bucătărie pescărească din toată staţiunea.

După ce te-ai ghiftuit cum se cuvine, mai spală din păcatele calorice cu o plimbare pe străzile Triana sau Pérez Gáldos, fă o cumpărăturică sau revigorează-te cu un pahar de limonadă în Vagueta, cel mai vechi cartier din oraş.

Iunie – Tbilisi, Georgia

În cazul în care eşti omul care îşi alege destinaţiile de vacanţă în funcţie de fericirea papilelor gustative, atunci cu siguranţă colorata capitală a Georgiei te va aştepta cu braţele deschise.

Tbilisi este un adevărat paradis culinar al simţurilor: porţii generoase de ”khinkhali” (specialitate de chifteluţe din carne) şi echivalentul georgian al pizzei, ”khackapuri”, servită la orice colţ de stradă. Adaugă nişte pahare bune de vin roşu delicios, specific oricărui stat post-comunist, iar apoi relaxează-te la o baie termală de la orice spa din Centrul Vechi. Ridicat în secolul al 5-lea, acest oraş cu o istorie bogată a fost reconstruit de 29 de ori de-a lungul timpului, ceea ce înseamnă că vei putea descoperi un mix de influenţe medievale, clasice, Art-Deco, sau sovietice, la fiecare pas. Toate acestea, la care se adaugă o vreme perfectă de vară, fac din Tbilisi urmatoarea metropolă ce va deveni în scurt timp o destinaţie de vacanţă favorită, conform estimărilor! Aşadar profită acum când preţurile nu au luat-o încă razna!

Iulie – Belfast, Irlanda de Nord

Indiferent dacă iei oraşul Belfast la pas sau de la bordul unuia dintre taxiurile de culoare neagră, două lucruri vor fi imposibil de scăpat privirii: Liniile Păcii (zidurile ce despart cartierele catolice de cele protestante) şi picturile murale comemorative. În aceeaşi categorie mai sus menţionată intră şi nenumăratele fărâme ale unei lungi istorii de construcţii navale; Titanic Belfast, de exemplu, este un omagiu adus lansării uriaşei nave din 1912.

Nu a apărut idee mai bună sub soarele de iulie decât un sendviş Bap tradiţional cumpărat din piaţa St George şi servit în compania angajaţilor care îşi iau prânzul lungiţi pe iarba din faţa primăriei (mai ales când ştii că pauza ta nu se termină odată cu sendvişul). Pentru a încheia ziua cum se cuvinte, ciocneşte o halbă pe ritmuri de muzică tradiţională irlandeză la Kelly’s Cellars, cel mai vechi pub din Belfast.

August – Liov, Ucraina

Scăldat în căldura adierii calde de vară ucraineană, străbate străzile din Liov până când acestea binevoiesc să te conducă în inima oraşului. Vei găsi Piaţa Rynok înţesată de oameni răcoriţi de cele 4 fântâni împodobite cu figurine ale mitologiei greceşti şi romane, în timp ce, la câţiva paşi mai departe, aripile Capelei Familiei Boim ocrotesc o salbă de terase şi cafenele.

Dacă trebuie să alegi una singură şi te aştepţi la o varietate de cafea şi un interior cozy… noi am înclina spre Світ кави (Coffee World).

Aici, fiecare străduţă este împânzită de folclor şi legende. Despre arhitectul Operei din Liov, de exemplu, se spune că l-a costat viaţa când, în ziua inaugurării, s-a descoperit că râul de dedesubt scufundase clădirea cu jumătate de metru; legendele spun că ruşinea şi depresia l-au împins spre a-şi lua viaţa.

Ţie nu-ţi rămâne decât să laşi soarele de iulie să te poarte prin centrul oraşului în compania muzicii artiştilor stradali, iar când îl vezi că începe să îşi prepare ceaiul de somn uşor, îndreaptă-te spre dealul Castelului Liov şi minunează-te de ce ţi se întinde în faţa ochilor.

Septembrie – Oaxaca, Mexic

Litoralul din Mexic este celebru pentru sejururile de vacanţă oferite la pachet şi pentru plajele umplute de turişti. Dar dacă te vei aventura mai spre interiorul ţării, spre sud-vest, vei găsi un oraş ieftin şi totuşi autentic şi plin de viaţă şi de surprize frumoase.

Înconjurat de munţi, văi şi izvoare minerale cunoscute ca Hierve el agua, Oaxaca este de asemenea şi poarta către unul dintre cele mai faine situri arheologice ale Americii Latine, Monte Albán – un oraş ridicat de triburile native Zapotecs, cu 500 î.Chr.

Revenit apoi în centrul său colonial, vei descoperi cultura fascinantă din Oaxacan, cu ahitectura barocă cu influenţe dominicane, alături de buticurile parfumate de arome de ciocolată şi ardei iute din pieţe, servind delicioasa bucătărie mexicană.

Cu peste 150,000 de lucrători de artizanat înregistraţi, Oaxaca este considerat şi casa industriei de artizanat din Mexic. Alege-ţi un breloc sculptat din lemn de la o familie dintre numeroasele care deţin buticuri, şi apoi lasă-ţi paşii purtaţi spre Biserica Santo Domingo de Guzmán pentru siesta de după-amiază.

Octombrie – Ciudad de Panama, Panama

Proaspăt ajuns în Panama? Saltă repede într-o barcă ce pluteşte pe celebrul canal, şi las-o să te poarte pe sub Podul Americilor (o parte a reţelei de autostrăzi Panamerica sau firul care leagă nordul şi sudul noului continent)!

Odată ajuns pe terra firma, n-ai decât să hoinăreşti cât te ţin picioarele printre ruinele Vechiului Oraş Panama, victima unei distrugeri integrale în 1671 şi pe care Patrimoniul UNESCO l-a luat deja sub oblăduirea sa. Turnul catedralei şi fundaţiile oraşului se pot vedea destul de clar încă, dar pentru o reprezentaţie miniaturală completă al oraşului trebuie să te prezinţi la Centrul de Vizitare.

Dacă există un domeniu incontestabil la care Panama excelează, acesta este, fără doar şi poate, biodiversitatea. De vrei să asişti la un spectacol în care natura ocupă primele rânduri din faţă, fă o plimbare cu telecabina prin Gamboa (jungla aflată poartă-n poartă cu oraşul) sau vizitează Biomuseo lui Frank Gehry.

Octombrie de Panama promite, în general, ploi zdravene, aşa că ai face bine să profiţi de orice minut îl poţi petrece pe plajele de revistă ale oraşului, alăturea razelor de soare.

Noiembrie – Cape Town, Africa de Sud

Găseşti de toate pentru toţi în ”Oraşul Mamă”, şi toate la preţuri incredibil de mici – indiferent că ai de gând să explorezi latura de artă cosmopolită a metropolei, să faci drumeţii prin Munţii Tabla, sau să te bucuri de o zi la plajă.

Cu aproape jumătate din populaţie sub vârsta de 25 de ani, Cape Town te cucereşte bineînţeles prin stilul său modern, prietenos şi inovativ. Lasă-te purtat înapoi în timp cu o vizită pe la fabrica renovată recent din cartierul Woodstock, Old Biscuit Mill, sau răsfaţă-te culinar prin buticurile renumite pe întreg mapamondul pentru design-urile lor, sau plimbă-te prin diversele magazinaşe ale micilor antreprenori. Nici nu e de mirare că metropola a primit anul trecut titlul de Capitala Mondială a Design-ului. Iar turiştii care iubesc animalele nu ar trebui să rateze o plimbare pe plaja Boulder, pentru a fi aproape de pinguinii jackass, care mişună pe acolo ca la ei acasă.

Decembrie – Colombo, Sri Lanka

În urma încetării războiului civil în 2009, cea mai mare metropolă din Sri Lanka a devenit în scurt timp un loc de vacanţă atrăgător, ideal pentru a încheia anul cu bine şi cu fast. De vină sunt bucătăria grozavă şi viaţa socială de noapte extrem de activă, la preţuri ridicol de mici.

Colombo este un oraş cosmopolit, cu multe credinţe şi religii amestecate, însă tot Buddha face regulile aici. De aceea, nu rata templele, inclusiv Templul Gangaramaya, de pe malul lacului Beira, locul perfect unde vei avea ocazia să îţi aprofundezi tehnicile de meditaţie.

O altă instituţie demnă de vizitat în Colombo este Vechiul Spital Olandez. Construit pe timpul colonialismului din secolul al 17 lea, clădirea cu ziduri groase şi acoperiş roşu a fost renovată în 2011, devenind rapid unul dintre punctele de atracţie ale oraşului. Restaurantele de aici îţi fac efectiv papilele gustative să explodeze de plăcere; după care te poţi întinde prin cafenele, ca să te delectezi în linişte cu un cocktail, sau cu un ceai, înainte de a te reîntoarce fresh la viaţa de noapte.

Şi ca să pătrunzi cu adevărat în stilul relaxant al insulei, urcă-te într-un tren şi fă o călătorie romantică spre sud, către Muntele Lavinia. Regiunea este renumită pentru un singur lucru: plajele sale paradisiace. După o baie şi câteva ”King Coconut”, (regele nucilor de cocos), nu vei dori altceva decât să priveşti un splendid apus de soare în apele Oceanului Indian…

Bonus – Lima, Peru

Lima este fără drept de apel metropola contrastelor. Un pic de vechi, un pic de nou, ceva împrumutat de la spanioli, ceva de la vechile triburi amerindiene, la care se adaugă şi briza răcoroasă a albastrului ocean Pacific – un adevărat sincretism urban într-unul dintre cele mai vitalizante oraşe ale Americii Latine!

În centru vei descoperi ”Oraşul Regilor”, aflat sub patrimoniul mondial UNESCO, datorită vestigiilor remarcabile din timpul colonialismului, la fiecare colţ de stradă, plus Mănăstirea de San Francisco, în stilul baroc al anilor 1600 – bijuteria arhitecturală a districtului.

Iar dacă ai chef şi de ceva mai apropiat zilelor noastre, plaja Barranco este locul potrivit pentru tine. Aventurează-te pe străduţele pietruite şi mărginite de ziduri pline de desene graffiti şi opreşte-te apoi la câte un bar peruvian pentru un cocktail bun şi la jumătate de preţ de cât eşti tu obişnuit. Bateriile poţi să ţi le mai încarci şi …unde în altă parte, decât la ineditul Muzeu al Electricităţii. Ahh, ca să nu mai spunem de vreme! În luna februarie, o călătorie în capitala peruviană îţi va oferi cel mai bun timp însorit, fără căldura înăbuşitoare şi plină de umezeală, numită de localnici ”La Garua”. Efortul de asemenea îţi va fi răsplătit cu vederi superbe ale Oceanului Pacific.