Impresionant prin grandoara sa dar şi prin legendele apărute de-a lungul secolelor, Marele Zid Chinezesc, rămâne şi astăzi una dintre destinaţiile turistice preferate. Un studiu arheologic aprofundat, realizat începând cu anul 2007 şi care a cercetat fiecare vestigiu al zidului în 15 provincii chineze, arată că dimensiunile remarcabilei construcţii sunt mult mai mari decât crezuseră istoricii. Zidul măsoară 21.196,18 km, este concluzia studiului; cifra întrece cu mult estimările anterioare, dintre care cea mai recentă avansase cifra de 8.850 km.Vă prezentăm, în continuare, 10 alte lucruri pe care ar trebui să le ştiţi despre acest edificiu.

  1. Contrar tuturor vorbelor existente în jurul Marelui Zid Chinezesc, acesta nu se poate observa de pe lună cu ochiul liber. Acest lucru se datorează cromaticii izbitor de asemenătoare cu elementele geografice naturale care îl înconjoară. Legenda conform căreia Marele Zid Chinezesc s-ar vedea de pe lună cu ochiul liber a apărut pentru prima dată într-o serie de benzi desenate americane , Ripley`s Believe it or Not. Marele Zid poate fi observat de pe orbita terestra joasa, aflata la cca. 215 km inaltime deasupra Pamantului, de unde pot fi zarite, de asemenea, si alte cateva constructii de mari dimensiuni.
  2. Marele Zid Chinezesc defineşte o serie de fortificaţii construite de-a lungul câtorva sute de ani. Este o construcţie discontinuă, ridicate de-a lungul secolelor de  diferite dinastii pentru a proteja graniţa de nord a Imperiului.
  3. Primele fortificaţii au fost construite înainte de crearea Imperiului Chinez. Acestea aveau drept scop apărarea împotriva atacurilor reciproce dintre triburi.
  4. Construcţia a ceea ce numim noi astăzi, Marelui Zid Chinezesc a început în timpul dinastiei Qin şi avea drept scop protejarea de nord de Chinei de atacurile populaţiei nomade Xiongnu.
  5. Dupa înfrângerea împotriva populatiei oirat (triburi mongole) în Bătălia de la Tumu (1449), conducătorii Dinastiei Ming au reînviat conceptul zidurilor de aparare
  6. Zidul începe din zona de est, de la trecătorea Shanhaiguan şi pe întinde până în zona de vest a ţării, în zona de lacuri Lop Nur. Zonele ce au sporit lungimea zidului se află în zone muntoase sau deşertice, nefiind luate în considerare la vechile măsurători, facute în special pe baza unor surse istorice.
  7. În timpul utilizării acestuia ca fortificaţie, Marele Zid Chinezesc avea pentru acele vremuri, un sistem avansat de comunicaţii. Sistemul folosea fumul şi focul pentru a transmite diverse mesaje între turnuri.
  8. A fost denumit cel mai mare cimitir al lumii, datorită numărului mare de oameni care au murit în timpul construcţiei sale. Se estimează că peste un milion de oameni şi-au găsit sfârşitul lucrând la acest zid. Cea mai celebră legendă din jurul construirii monumenalului Zid este aceea a unei  femei care a mers în vizită la soţul ei care lucra la construierea marelui zid. Legenda spune că, omul era decedat în momentul când aceasta a ajuns acolo iar colegii neputând să ii spună adevărul despre soţul ei, i-au spus că „se află în următorul turn”. Aceasta a mers din turn în turn până la capătul zidului. La finalul zidului aceasta a aflat ceea ce i se întâmplase soţului ei , a început să plângă atât de tare încât lacrimile ei au creat o breşă în Zid. Astazi, acolo este un templu in cinstea ei.
  9. Există un maraton care se desfăşoară de-a lungul şi chiar pe Marele Zid Chinezesc. Maratonul presupune urcarea şi coborârea a cel putin 3.700 de scări de către participanţi.
  10. Din păcate, Marele Zid Chinezesc, se află, pe anumite porţiuni, într-o avansată stare de degradare. Degradarea se datoareză factorilor naturali : vânt, cicluri repetate de îngheţ-dezgheţ dar şi oamenilor care îl vandalizează sub diverse forme : vânzarea de porţiuni mici din zid sub formă de suvenir.

Înscris în 1987 pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial, Marele Zid este însă grav afectat de impactul activităţilor umane, precum dezvoltarea infrastructurii şi turismul, arată raportul experţilor.
Numai 8,2% din construcţie se află în stare bună (această proporţie cuprinde secţiunile restaurate şi intens vizitate, care au făcut faima de obiectiv turistic a zidului), restul fiind în stare foarte proastă. Pe mari porţiuni, zidul s-a prăbuşit, pe alocuri rămânând doar fundaţiile.