Ținutul Pădurenilor se întinde la poalele Munților Poiana Ruscă, în județul Hunedoara, având în componență opt comune și peste 40 de sate, care numără în total circa 5.000 de locuitori.

Cea mai mică dintre comune este Bătrâna, cu circa 100 de locuitori. Este și cea mai izolată dintre așezări, iar pentru a ajunge aici, călătorii trebuie să parcurgă cel puțin 30 de kilometri prin pădure, scrie adevarul.ro.

„În această regiune izolată de păduri și în urma condițiilor geografice cu totul speciale s-a dezvoltat una dintre cele mai originale și profund arhaice civilizații populare din țara noastră. Aceste împrejurări au favorizat dezvoltarea unei arte populare cu totul distincte“, scria Romulus Vuia, în volumul „Portul popular al pădurenilor din regiunea Hunedoarei“.

La începutul anilor ’50, înainte ca pădurenii să migreze în număr tot mai mare spre centrele industriale ale Hunedoarei, lăsându-și gospodăriile în grija bunicilor, aproape 20.000 de oameni trăiau în satele din Ținutul Pădurenilor.

Așezările de munte erau pline de viață, iar localnicii se ocupau cu muncile forestiere, bocșitul (arderea cărbunelui pentru uzinele din Huendoara și Govăjdia), agricultura, mineritul și creșterea animalelor. Prelucrarea lemnului și țesăturile erau îndeletniciri transmise din generație în generație, iar straiele populare bogat împodobite erau purtate cu mândrie de pădureni.

Exploatările miniere din zonă, care asigurau cel mai bine plătite locuri de muncă, s-au închis și au contribuit la plecarea altor sute de familii, iar investițiile în modernizarea vastei rețele de drumuri de pământ din zonă au demarat cu greu. Localnicii speră însă că drumurile noi, construite în ultimii ani, și turiștii în număr tot mai mare vor readuce la viață așezările pitorești din munți.

Citește mai multe despre Ținutul Pădurenilor pe adevarul.ro

Foto sus: Uliță din Ținutul Pădurenilor, iarna. Fotografie realizată de Denis Galloway, aflată în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei