Vienezii ne notifică să ne reparăm podurile, a devenit o chestiune curentă în ultimii ani. Acum se întâmplă la Timișoara unde, unui pod construit în urmă cu mai bine de 100 de ani i-a expirat garanția și necesită reparații, conform constructorului vienez. Vestea nu a venit de la Primăria Timișoara, ci de la municipalitatea din Viena. Podul a fost construit pe vremea Austro-Ungariei, iar autoritățile au ținut până în zilele noastre, în arhive digitalizate, aceste acte. Cum la noi nu există așa ceva, oamenii au uitat de existența unei garanții puse la bătaie de austrieci pentru acest pod.

Podul de fier a fost consolidat pentru prima dată în 1898 și făcea legătura între cartierul Cetate și Piața Maria din Timișoara. După câțiva ani, a fost mutat în actualul amplasament, unde a deservit timișorenii 100 de ani, și după destrămarea Imperiului Austro-Ungar.

Legedele țesute în jurul acestui pod au ajuns până la Paris. În vremurile trecute mulți oameni spuneau că însuși Gustav Eiffel ar fi desenat acest pod. Bineînțeles, cum istoricii nu au confirmat acest lucru de-a lungul timpului, s-au dovedit a fi doar niște povești.

„Ceea ce este adevărat este că inginerul Gustav Eiffel, ca să facă turnul Eiffel, a venit în Țara Românească la un inginer care inventase un nou sistem de prelucrare a oțelului”, spune istoricul Ioan Hațegan.

La peste 120 de ani distanță, a fost nevoie ca autoritățile vieneze să ne atragă atenția că podul necesită reparații capitale.

Cum știe Primăria din Viena, după 100 de ani, că a expirat garanția unui pod din Timișoara

Austriecii aveau obiceiul să păstreze documentele de construcție, inclusiv garanția, în mai multe exemplare: un exemplar original la Timișoara și unul la Budapesta sau la Viena. Cum Primăria Timișoara nu are un sistem digital al arhivelor, ca cel din Viena, cel mai probabil, nimeni nu a știut faptul că garanția podului a expirat. Oficialii recunosc că Viena trebuie luată ca exemplu în acest sens: „ o primărie care după 100 de ani știe că a expirat o garanție pe un obiectiv pe care nu îl mai administrează de mai bine de 80 de ani, este impresionat”, a recunoascut Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei. Podul este clasat ca monument istoric și are o greutate de 120 de tone.

De la amplasarea podului în cartierul timișorean, acesta nu a mai beneficiat de reparații. În ultimii ani, autoritățile au găsit oportun să îl cosmetizeze cu jardiniere din care uneori florile sunt furate.