Un tezaur format din 44 de monede de aur bizantine a fost descoperit recent în urma săpăturilor în zona sitului arheologic Paneas, cunoscut mai târziu sub numele de Banias, din Israel.

Dr. Gabriela Bijovsky, expertă în numismatică în cadrul Autorității pentru Antichități din Israel, a analizat tezaurul, compus în întregime din monede de aur pur, și a identificat câteva monede din timpul împăratului Phocas (602-610 e.n.) și multe monede bătute de împăratul Heraclius (610-641 e.n.). Cele mai recente monede, ale lui Heraclius, ajută la datarea tezaurului în perioada cuceririi musulmane a Levantului, în 635 e.n, informează Agerpres.

Foto: Facebook / Israel Antiquities Authority

„Tezaurul de monede, cântărind aproximativ 170 de grame, a ascuns la baza unui zid de piatră în momentul cuceririi musulmane. Descoperirea reflectă un moment specific în timp, când ni-l putem imagina pe proprietar ascunzându-și averea în fața amenințării războiului, sperând să revină într-o zi pentru a-și recupera bunurile. Privind retrospectiv, știm că el nu a fost atât de norocos”, a spus dr. Yoav Lerer, directorul lucrărilor de excavare din partea Autorității pentru Antichități din Israel.

„Majoritatea monedelor sunt ale împăratului bizantin Heraclius”, a declarat dr. Bijovsky,

„Ceea ce este deosebit de interesant este că în primii săi ani ca împărat pe monedă era înfățișat doar portretul său, în timp ce la scurt timp după aceea, apa și imagini cu fiii săi. Aceștia pot fi văzuți crescând – din copilărie până când imaginea lor are aceeași dimensiune cu cea a tatălui lor, care este înfățișat cu o barbă lungă”, a adăugat cercetătoarea.

Foto: Facebook / Israel Antiquities Authority

În prezent parc național, Banias este un sit arheologic din Israel ridicat inițial de canaaniți, care au dedicat un altar zeului Baal. În perioada elenistică, Banias a servit drept loc de cult pentru zeul Pan (de unde provine numele original grecesc al sitului – Paneas). Așezarea a cunoscut apogeul în perioada romană timpurie, când regele Irod cel Mare și fiul său Filip al II-lea, au reconstruit în întregime orașul și l-au denumit Caesarea Philippi, în onoarea împăratului roman Augustus.

Conform tradiției creștine, Banias a devenit faimos drept loc în care apostolul Petru a proclamat că Iisus este Hristosul, iar Iisus i-a dat lui Petru cheile împărăției cerurilor.

Foto: Facebook / Israel Antiquities Authority

Foto: Facebook / Israel Antiquities Authority