În anii trecuți, o străduță bucureșteană a fost considerată una dintre cele mai frumoase din lume. Este vorba de strada Xenofon, ce face legătura străzii „Dr. Constantin Istrati” cu Aleea „Suter”.

În vara anului 2014, datorită proiectului socio-cultural „Bucureștiul tău la scară”, artista Eva Radu a reușit să redea cu ajutorul culorilor un aspect nou și surprinzător scărilor vechi de peste un secol. Într-un amestec de modern cu clasic, strada Xenofon a devenit în scurt timp un simbol al orașului, treptele sale înfățișând imaginea a opt dintre cele mai importante edificii culturale și istorice bucureștene, și anume Ateneul Român, Arcul de Triumf, Mausoleul din Parcul Carol, Palatul Parlamentului, Muzeul Național de Artă, Muzeul Țăranului Român, Teatrul Național și Opera Națională, scrie Casa Filipescu Cesianu, pe pagina de Facebook a muzeului.

În 2015, pictura a fost reînoită, de data aceasta sub forma unei frumoase cascade, ce părea că se revarsă spectaculos de-a lungul celor 70 de trepte. Din păcate, trecerea timpului a dus la ștergerea culorilor, străduța revenind la aspectul său sobru, acest lucru nediminuându-i însă cu nimic valoarea istorică.

Povestea străzii Xenofon este strâns legată de venirea în țara noastră a arhitectului elvețian Adolf Suter, care având în proprietate mai multe terenuri bucureștene, construiește la începutul secolului XX, în zona nordică a Dealului Filaret, un grandios palat, cunoscut astăzi bucureștenilor sub numele de „Hotel Carol”.

Suter s-a implicat consecvent în amenajarea urbaniscă și edilitară a zonei, datorită tranzacțiilor imobiliare și antreprenoriale pe care le tutela, explicându-se astfel apariția de noi străzi, una dintre acestea fiind și strada Xenofon, a cărei existență este consemnată începând cu anul 1891. La vremea respectivă, strada Xenofon era unul dintre locurile de promenadă frecventate de clasele bucureștene înstărite, mai ales că de la capătul acesteia se putea admira panorama Bucureștilor de pe cel mai înalt punct natural al orașului, și anume Dealul Filaret.

Astăzi, strada Xenofon amintește o dată în plus de contrastul specific lumii Bucureștilor, căci treptele degradate și lăsate de izbeliște conduc către unul dintre cele mai exclusiviste și scumpe hoteluri ale Capitalei.

Autor: Andreea Mâniceanu / Casa Filipescu Cesianu