La mai bine de trei milenii de la moartea sa, faraonul Ramses al II-lea a avut nevoie de pașaport pentru a părăsi Egiptul!

O situație cu totul inedită. La trei milenii după decesul faraonului, Ramses al II-lea a avut nevoie de pașaport pentru a părăsi teritoriul Egiptului.

Rămășițele marelui faraon au fost transportate în Franța, la Paris, pe calea aerului. Însă pentru a ajunge în capitala Franței, faraonului i-a fost emis un pașaport. Totul s-a întâmplat în 1974, la mai bine de trei milenii de la moartea lui Ramses al II-lea. Pe actul oficial, emis de autoritățile egiptene, nu doar că era menționat numele faraonului, anul nașterii și naționalitatea, dar era specificat și faptul că aceasta a fost ”rege” și este decedat.

Reconstructie facială a faraonului

Cel mai puternic și mai celebrat conducător al Egiptului Antic, Ramses al II-lea, cunoscut și sub numele de “Ramses cel Mare”, a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, Noul Regat, și a domnit între anii 1279 și 1213 î. Hr..

Ramses al II-lea este cunoscut pentru expedițiile sale militare și pentru monumentele construite, de numele său fiind legat un templu superb și foarte cunoscut, la Abu Simbel, în sudul Egiptului.