În timp ce săpau tranșee destinate operațiunilor tactice, militarii unei brigăzi au făcut o serie de descoperiri arheologice. 

Soldații din cea de-a 126-a Brigadă de Apărare Teritorială ucraineană au descoperit amfore antice în timp ce sapau tranșee în Odesa, pregătindu-se pentru o nouă agresiune rusă. Amforele sunt vechi containere folosite pentru transportul și depozitarea produselor, atât lichide, cât și uscate. Vasele sunt asociate în principal cu perioadele grecești antice, romane și bizantine, cu toate acestea, utilizarea amforelor poate fi identificată încă din perioada neolitică, scrie Heritage Daily

Descoperirea a fost făcută în timp ce soldații săpau șanțuri și tranșee pentru a proteja Odesa, al treilea oraș ca populație din Ucraina și un important port maritim, dar și nod de transport de pe coasta de sud a Ucrainei. Amforele datează din secolul al III-lea până la al IV-lea d.Hr., timp în care Odesa a fost o așezare romană cunoscută sub numele de Odessus, dezvoltată dintr-o colonie greacă.

Situl nu poate fi documentat de arheologi din cauza războiului

Din cauza situației actuale din Ucraina, arheologii nu pot documenta situl, având în vedere agresiunea în curs a invadatorilor ruși. Cu toate acestea, membrii Apărării Teritoriale a 126-a au recuperat cu grijă amforele împreună cu mai multe piese de ceramică și le-au transportat pentru conservare la Muzeul de Arheologie din Odesa. Cea de-a 126-a Apărare Teritorială a Ucrainei este rezerva militară a forțelor armate ucrainene, ca parte a Comandamentului Operațional Sud.

Yana Suporovska, o jurnalistă de la Kiev a afirmat că „soldații ucraineni au săpat tranșee și au găsit amfore străvechi. Au fost deja transferate la muzeu. Noi nu suntem ruși, ne păstrăm istoria”.