Un sat pescăresc din Italia ascunde “comori” nebănuite. Pe lângă peisajele de o frumuseţe care taie răsuflarea turiştilor, briza călduţă şi livezile întinse de lămâi, cei aproape 1.000 de locuitori au “în sânge” o moştenire genetică preţioasă. Iată care este secretul localnicilor de pe malul Lacului Garda, din nordul Lombardiei.

Limone sul Garda. Un loc ce nu le spune nimic celor mai mulţi dintre turiştii îndrăgostiţi de Italia, dar care merită cu siguranţă vizitat. Satul pescăresc din nordul Lombardiei, locuit de o mână de oameni, oferă peisaje de poveste şi pare un loc al contradicţiilor fericite. Este unul dintre cele mai nordice puncte de pe Glob unde lămâii cresc natural, în climatul blând al locului situat, totuşi, la poalele Munţilor Alpi. Iar asta nu e tot. Potrivit CNN, localnicii din Limone sul Garda se mândresc cu “elixirul” sănătăţii şi al longevităţii, fiind purtători ai unei gene cu totul şi cu totul speciale.

“Elixirul sănătăţii” din nordul Italiei

Mulţi oameni de aici par binecuvântaţi cu o capacitate digestivă uluitoare, care le permite să mănânce nenumărate dulciuri şi preparate grase, fără ca acest lucru să se simtă la cântar ori în rezultatele analizelor medicale. Bolile de inimă sunt aproape necunoscute în acest sătuc din Lombardia, unde “gena Limone” – aşa cum o numesc localnicii – distruge lipidele şi ţine la distanţă depunerile de colesterol. 

Timp de 40 de ani, oamenii din Limone sul Garda au fost sub atenta observaţie a cercetătorilor, pentru a elucida misterul din spatele codului lor genetic. Norocoşi din naştere, mulţi dintre rezidenţii originari ai satului pescăresc sunt purtători ai acestei gene neobişnuite. “Vine din familie”, spune Gianni Segala, care deţine aici un magazin. “Şi eu, şi fraţii mei, mama, care parcă nici nu are 96 de ani, copiii mei … Cu toţii purtăm gena. Din anii 1980′ ni se recoltează probe de sânge pentru diverse teste”, povesteşte el.

Mutaţia genetică are beneficii majore

Italianul îşi aminteşte prima vizită a oamenilor de ştiinţă de parcă s-ar fi petrecut ieri. I-au dat câte o doză concentrată de zahăr, din două în două ore, pentru a-i monitoriza schimbările din sânge. “Mi-au recoltat sânge după fiecare muşcătură. Era atât de dulce încât simţeam că mi se face rău, dar cu toate că am consumat cantităţi uriaşe, asta nu s-a văzut la analize. Sângele meu distruge instantaneu grăsimile, fără să le asimileze. Pâmă la căderea nopţii aproape că leşinasem (n.r. din cauza pierderii de sânge)”, mărturiseşte Gianni Segala.

Cu toate acestea, susţine că nici el, nici vecinii lui nu sunt “supereroi”. Cesare Sirtori, profesor la Facultatea de Farmacie de la Universitatea din Milano şi lider al echipei de cercetare din Limone, pune totul pe seama unei proteine bozezate A-1 Milano. Acesta a confirmat că locuitorii satului au un nivel excepţional de scăzut al colesterolului (cuprins între 7 şi 15, în vreme ce intervalul considerat normal este de 40-60) şi vorbeşte despre o mutaţie genetică al cărei efect este pozitiv. “În timp ce 99% dintre mutaţiile genetice provoacă boli şi patologii, aceasta duce la absenţa afecţiunilor vasculare”, a precizat Sirtori.

Gena a fost identificată pentru prima oară în sângele unui conductor de tren din Limone, care face parte din familia profesorului Cesare Sirtori. Bărbatul fusese implicat într-un accident, în Milano, iar la spital a avut nevoie de analize de sânge. Medicii au rămas uimiţi când au analizat rezultatele. Sirtori susţine că mutaţia genetică în cauză este unică în lume, fiind descoperită doar în sătucul din nordul Lombardiei.