Cel de-al doilea oraș ca mărime din Italia, Milano este un oraș special, sofisticat și elegant, demn de trecut pe lista orașelor de văzut cel puțin o dată în viață. Iar Domul din Milano este de departe cea mai impresionantă atracție a orașului.  Domul din Milano este cel mai important reper al orașului din nordul Italiei. Biserica servește drept catedrală a Arhiepiscopiei de Milano, cea mai mare episcopie a Europei, Domul fiind, totodată, cea mai mare catedrală din Italia (excluzând, desigur, Vaticanul, care oricum e o țară de sine stătătoare) și a treia din lume. 

Autor Corneliu Marina

Însă ce legatură are “Bijuteria arhitecturala” din nordul Italiei cu celebrul împărat francez Napoleon Bonaparte? Iata mai jos o scurta istorie comuna a Frantei si Italiei.  Napoleon Bonaparte a primit „cadou” Domul din Milano.

 Napoleon a cucerit Milano și și-a dorit să fie încoronat drept Rege al Italiei în Dom. A ordonat ca fațada catedralei să fie terminată până la încoronare și a promis că Franța va rambursa cheltuielile făcute de italieni pentru această lucrare.  Se pare că plata nu a fost făcută niciodată, dar fațada catedralei a fost dusă la bun sfârșit chiar din ordinul lui Napoleon și este în stil baroc până la primul rând de ferestre, apoi se continuă în stil neo-gotic. Astfel Napoleon a fost încoronat aici în anul 1805 ca împărat al Italiei, după ce fusese încoronat împărat al Franței cu un an înainte, în catedrala Nôtre Dame de Paris.   

A fost nevoie de aproape șase secole pentru ca Domul din Milano să fie gata. Construcția catedralei a început în anul 1386 și s-a terminat, în mod oficial, în 1965, odată cu montarea ultimei porți de bronz. Majoritatea părților bisericii fuseseră terminate însă în anul 1813.  

Un alt lucru curios corelat cu Napoleon, se știe că un cardinal al acelor vremuri a inventat un sfânt cu un nume asemănător cu cel al împăratului: Neapolis. Una dintre statuile amplasate pe turlele Domului este cea a lui Neapolis, inclusiv povestea acestuia fiind modificată în așa fel încât să justifice prezența lui acolo. Statuia seamănă mult cu figura lui Napoleon Bonaparte.