Ruinele scufundate ale unui drum de piatră vechi de 7.000 de ani se ascund sub apă în largul coastei insulei croate Korcula.
Arheologii au anunțat descoperirea „structurilor ciudate” într-o postare din 6 mai pe Facebook, descriindu-le ca fiind rămășițele unui drum de piatră care sunt acum scufundate la aproximativ 5 metri sub Marea Adriatică, informează Agerpres.

Drumul este format din „plăci de piatră stivuite cu grijă” care măsoară aproximativ 4 metri lățime. Pavelele de piatră au fost îngropate de nisip de-a lungul mileniilor.
Arheologii cred că drumul de piatră a fost construit de Hvar, o cultură maritimă pierdută care a locuit în zonă în perioada neolitică (6000 î.Hr. până la circa 3000 î.Hr.).
Structura neolitică a conectat cândva insula Korcula la o așezare Hvar din apropiere, numită Soline, consideră arheologii croați.

Aceștia au descoperit Soline, care este, de asemenea, scufundată, dar care s-a aflat cândva pe o masă de pământ artificială, descoperire făcută în 2021, în timpul unui studiu arheologic anterior.
Prin datarea cu radiocarbon a lemnului găsit la fața locului, ei au stabilit că așezarea datează de aproximativ 4900 ani î.Hr.